Κουρουμπλής: Διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις για δολοφονίες στη Βουλή - OlaDeka

Κουρουμπλής: Διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις για δολοφονίες στη Βουλή

Διαγραφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του στη Βουλή περί δολοφονιών με αφορμή την μελέτη Τσιόδρα. Συγκεκριμένα, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τίθεται εκτός ΚΟ του κόμματος.

Σημειώνεται ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με δηλώσεις του στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δολοφόνησε χιλιάδες ανθρώπους. Ακολούθησε σάλος με τους βουλευτές της ΝΔ να αντιδρούν έντονα, ενώ αποστάσεις έλαβαν άμεσα κορυφαία στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.ADVERTISING

επιστολή διαγραφής Κουρουμπλή
επιστολή διαγραφής Κουρουμπλή

«Όφειλε να είχε παραιτηθεί ο πρωθυπουργός μετά από αυτήν την αποκάλυψη. Δεν θα το περάσετε έτσι, μέσα σε αυτό το περιβάλλον δολοφονήθηκαν άνθρωποι το καταλαβαίνετε το συνειδητοποιείτε τι έχει συμβεί στη χώρα», είπε ο κ. Κουρουμπλής με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αντιδρούν έντονα.

Το χρονικό: Ο Κουρουμπλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δολοφονήθηκαν άνθρωποι

Το απόγευμα της Πέμπτης τα αίματα άναψαν στη Βουλή με πρωταγωνιστή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για δολοφονίες ανθρώπων με αφορμή την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα κάτι το οποίο προκάλεσε την οργή της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και πλήρες άδειασμα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς και η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής συνεπάγεται την περικοπή του ενός τετάρτου της μηνιαίας αποζημίωσής του.

«Όφειλε να είχε παραιτηθεί ο πρωθυπουργός μετά από αυτήν την αποκάλυψη. Δεν θα το περάσετε έτσι, μέσα σε αυτό το περιβάλλον δολοφονήθηκαν άνθρωποι το καταλαβαίνετε το συνειδητοποιείτε τι έχει συμβεί στη χώρα», είπε ο κ. Κουρουμπλής με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αντιδρούν έντονα.

«Ντροπή», φώναζαν οι βουλευτές της ΝΔ και κυρίως ο Δ. Μαρκόπουλος με τον Π. Κουρουμπλή να απαντά «αίσχος».

«Δολοφονήσατε τους ανθρώπους, αυτό κάνετε, είναι ντροπή σας , δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι αυτή είναι η πραγματικότητα είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Δεν θα το ξεπεράσετε», επέμενε ο Π. Κουρουμπλής με τον προεδρεύοντα της Βουλής να καλεί τους πάντες στην τάξη και ειδικά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μην προκαλεί. Μάλιστα, ο κ. Κουρουμπλή σε έντονο ύφος είπε ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει. «Δεν ανακαλώ, τουλάχιστον αναγνώρισε το λάθος πέθαναν άνθρωποι το καταλαβαίνετε αυτό το πράγμα. Πέθαναν άνθρωποι άδικα αυτή είναι η αλήθεια τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο».

Νωρίτερα, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι «εάν η έκθεση δεν έφερε το όνομα “Τσιόδρας” θα προσπαθούσατε να την αποδομήσετε, αλλά φέρνει το όνομα του». « Και πραγματικά με εκπλήσσει το γεγονός με πόσο θρασύτητα εκφράζεται δημοσιολόγο ξεπερνώντας ότι χιλιάδες άνθρωποι ουσιαστικά δολοφονήθηκαν εκτός ΜΕΘ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και διερωτώμαι το βράδυ που ξαπλώνετε γιατί σας θεωρώ ευσυνείδητους ανθρώπους δεν σας πνίγουν οι Ερινύες από αυτά τα λάθη που σας επισημαίναμε και τις αδυναμίες και μας κουνούσατε το δάχτυλο. Από αυτό το βήμα ο πρωθυπουργός της χώρας απευθυνόμενος στο ελληνικό κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό μας έλεγε και μας κουνούσε το δάχτυλο», προσέθεσε.

Απαντώντας ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον κύριο Κουρουμπλή για αθλιότητα και έναν ακραίο λαϊκισμό. Όπως είπε πρόκειται για έναν βουλευτή που τόλμησε και είχε το θράσος να κατηγορήσει ένα πρωθυπουργό και μια ολόκληρη παράταξη για δολοφόνους μέσα στη Βουλή. Παράλληλα έκανε λόγο για θράσος και ντροπή που προκάλεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο. Κάλεσε δε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαχωρίσει τη θέση του επίσημα από τις αθλιότητες και τις ύβρεις ενός βουλευτή του. Μάλιστα είπε πως αν ο κύριος Κουρουμπλής δεν καταθέσει προτίθεται να κατέβει από το βήμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Δεν το ανέχομαι μία ολόκληρη παράταξη να ισχυρίζεται κάποιος ότι είναι δολοφόνοι. Το ανέχεστε εσείς κύριοι συνάδελφοι», συμπλήρωσε.

Αντίδραση του προέδρου της Βουλής με μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά

Μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά αποδόθηκε, μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή για τη φράση που απηύθυνε προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, “δολοφονήσατε ανθρώπους”. Η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής συνεπάγεται την περικοπή του ενός τετάρτου της μηνιαίας αποζημίωσής του.

«Το να υπάρχει συνάδελφος που απευθυνόμενος στην πλειοψηφία, να μιλά ότι δολοφονήσατε χιλιάδες ανθρώπους, και ότι “επιμένω και δεν ανακαλώ”, “είναι ό,τι χυδαιότερο, αποκρουστικότερο, και υπονομευτικό του κύρους του Κοινοβουλίου και μπορεί να λεχθεί εδώ μέσα», είπε -χειροκροτούμενος- ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά, πρέπει να μείνει ως κάκιστο παράδειγμα μιας συμπεριφοράς που ομόφωνα καταδικάζουμε».

«Δεν μπορεί να πυροδοτούμε τον κοινωνικό αυτοματισμό μίσους κατά πολιτικών αντιπροσώπων. Απευθύνομαι στο σώμα και στιγματίζω τον κ. Κουρουμπλή με μομφή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς για όσα αποκρουστικά ανέφερε», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Αποστάσεις από τον Πάνο Σκουρλέτη

Αποστάσεις πάντως πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης κάνοντας λόγο για άστοχη φράση. «Ασκήσαμε μία έντονη πολιτική κριτική σε σχέση με την πανδημία. Θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα απαντήσεις δεν πήραμε και όσο δε δίνονται απαντήσεις γύρω από πολιτικές ευθύνες, το υπογραμμίζω, τόσο ανοίγει ο δρόμος για φράσεις που μπορεί να είναι άστοχες και παρεξηγήσιμες», και ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει τυμβωρυχία. «Μιλάμε με αρχές, με αλληλεγγύη, με συναίσθηση των προβλημάτων. Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε μέσα από τη φόρτιση μία άστοχη φράση συνεχίστε», κατέληξε.

Φίλης: Δεν μας καλύπτουν όσα είπε ο Κουρουμπλής

Μετά τις αποστάσεις που πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης από τη δήλωση Κουρουμπλή και ο Νίκος Φίλης επιβεβαίωσε ότι η δήλωση Κουρουμπλή δεν εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση. 

«Δεν πρέπει να υπνοβατούμε, η κατάσταση είναι δύσκολη και με ανταλλαγή κοσμητικών επιθέτων και ύβρεων δεν μπορεί κανείς να βρει λύση» είπε ο Νίκος Φίλης και μάλιστα λίγο αργότερα ξεκαθάρισε ότι δεν μας καλύπτουν τα όσα είπε λίγο νωρίτερα στη Βουλή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Πάντως, δικαιολόγησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας  ότι έχει χάσει φίλους του από τον κορονοϊό. «Είμαι σαφής ότι εμείς κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση η οποία αναδεικνύει πολιτικές ευθύνες για το θάνατο 20.000 συμπολιτών μας» κατέληξε ο Νίκος Φίλης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria