ΚΚΕ Καστοριάς: Προβολή του ντοκιμαντέρ “Μακρόνησος, μπόλικη πέτρα-μπόλικη καρδιά” (videos) - OlaDeka

ΚΚΕ Καστοριάς: Προβολή του ντοκιμαντέρ “Μακρόνησος, μπόλικη πέτρα-μπόλικη καρδιά” (videos)

Βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες, φωτίζει την ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά αίτια πίσω από την ίδρυση του κολαστηρίου, αλλά και το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε εκεί

Η ΤΕ Καστοριάς-Βοΐου του ΚΚΕ διοργανώνει τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου εκδήλωση που θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ “Μακρόνησος, μπόλικη πέτρα-μπόλικη καρδιά”. Η προβολή-παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα του παλιού Πνευματικού Κέντρου στο Άργος Ορεστικό στις 7μμ.

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες. Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί, όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μοναδικός σκοπός: Να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους.

Με πλήθος αρχειακών, φωτογραφικών και οπτικοακουστικών τεκμηρίων, σκίτσων, έργων τέχνης, μουσικής και ποίησης που γράφτηκαν στην Μακρόνησο, ή και μετά, γι’ αυτό το κολαστήριο, γίνεται προσπάθεια ο θεατής να αντιληφθεί στην ολότητά του τι εστί Μακρόνησος.

Σε συνδυασμό με την επιτόπια βιντεοσκόπηση και τη δραματουργική αποτύπωση σε διάφορα σημεία του ντοκιμαντέρ, δίνεται για πρώτη φορά κινηματογραφικά και με ακρίβεια το σύνολο του νησιού (Α’, Β’, Γ’, Δ’ Τάγμα, ΣΦΑ, ΑΕΤΟ και ΑΕΤΟ-ΕΣΑΙ, ΒΕΤΟ και ΒΕΤΟ-ΕΣΑΙ, Γ’ Κέντρο Αξιωματικών, Στρατόπεδο Γυναικών), ενώ στέκεται με λεπτομέρεια σε σημαντικά γεγονότα, όπως η Σφαγή στο Α’ Τάγμα στις 29 Φλεβάρη – 1Μάρτη του 1948.

Το ντοκιμαντέρ φωτίζει την ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά αίτια πίσω από την ίδρυση του κολαστηρίου, αλλά και το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε εκεί και της προσπάθειας συγκάλυψής του. Φωτίζονται επίσης χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα για το σήμερα. Αναδεικνύεται το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, στη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οτι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria