Ιταλία: Απαγορεύτηκε η εκτροφή και θανάτωση γουνοφόρων ζώων - OlaDeka

Ιταλία: Απαγορεύτηκε η εκτροφή και θανάτωση γουνοφόρων ζώων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με ένα πολυπόθητο μέτρο για τις φιλοζωικές οργανώσεις. Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ιταλικής Γερουσίας αποφάσισε από την 1η Ιανουαρίου την απαγόρευση εκτροφής,  αναπαραγωγής και θανάτωσης όλων των γουνοφόρων ζώων, οποιουδήποτε είδους. 

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για τις φιλοζωικές οργανώσεις, η οποία είχε προηγηθεί από μια επιστολή προς τον Mario Draghi που φέρει τις υπογραφές πολλών επώνυμων καλλιτεχνών. 

Όπως τονίζει η La Repubblica, εκτός από ηθική διάταξη, πρόκειται και για υγειονομικό μέτρο. Η γερουσιαστής De Petris, υπεύθυνη για την τροπολογία, υπενθύμισε πως στην Ιταλία η εκτροφή βιζόν απαγορεύτηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο για τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ακόμη εν δράσει 5 εκτροφεία στην Ιταλία, τα οποία θα αποζημιωθούν με το ποσό των 3 εκατομμυρίων Ευρώ τα οποία έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό. 

Το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2022 λοιπόν τα 7039 βιζόν των εκτροφείων που βρίσκονται στις περιφέρειες Abruzzo, Emilia-Romagna και Λομβαρδία θα πρέπει να απελευθερωθούν, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο. 

Τα ιταλικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν πως πριν από πολλά χρόνια εισήχθησαν οι ενυδρίδες στην Ιταλία για την παραγωγή γούνας. Όμως όταν οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να κλείσουν τις φάρμες τους, απελευθέρωσαν τα ζώα ώστε να αποφύγουν το κόστος της θανάτωσης. Αποτέλεσμα ήταν τα ζώα να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν ένα πολύ επεμβατικό είδος στο Ιταλικό οικοσύστημα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Για να αποφευχθεί εκ νέου αυτό το λάθος, τονίζει η γερουσιαστής De Petris, η τροπολογία προβλέπει ότι τα ζώα θα ανατεθούν σε δομές ειδικευμένων φιλοζωικών σωματείων που θα προβλέπουν τη στείρωσή τους.

ΕΡΤ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria