Δημόσιες επενδύσεις: Αλλαγή σκηνικού από το 2022 – Επιταχυντής το Ταμείο Ανάκαμψης - OlaDeka

Δημόσιες επενδύσεις: Αλλαγή σκηνικού από το 2022 – Επιταχυντής το Ταμείο Ανάκαμψης

Μεγάλη αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, που θα τις οδηγήσει στα 11 δισ. ευρώ, αναμένεται μέσα στο 2022, με το Ταμείο Ανάκαμψης να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο φόντο κατασκευές και real estate.  

Πιο συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα διαμορφωθεί στα 11 δισ. ευρώ το επόμενο έτος έναντι 6,75 δισ. ευρώ φέτος, κάτι που σημαίνει ότι οι διαθέσιμοι πόροι θα αυξηθούν κατά 3,25 δισ. ευρώ. 

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ουσιαστική αύξηση του ΠΔΕ από την εποχή που ξεκίνησαν οι περικοπές στις απαρχές της οικονομικής κρίσης, δηλαδή πριν από σχεδόν 10 χρόνια.  

Τα 11 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το 5,9% του ΑΕΠ, με την αύξηση να εδράζεται σε σημαντικό βαθμό στην υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, εξάλλου, από το συνολικό ποσό των χρημάτων του Ταμείου για το 2022, το 41,6% αντιστοιχεί σε δημόσιες επενδύσεις στο πλαίσιο του ΠΔΕ. 

«Η επιτάχυνση του ρυθμού πραγματικών επενδύσεων το 2022 στηρίζεται στην υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με άνω του 88% της συνολικής κατανομής επιχορηγήσεων και δανείων για το έτος να κατευθύνονται σε επενδύσεις, εκ των οποίων το 41,6% σε δημόσιες επενδύσεις με υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση» αναγράφεται, μεταξύ άλλων, στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. 

Μεγάλο μέρος της πίτας, όπως προαναφέρθηκε, θα κατευθυνθεί σε έργα υποδομής, αλλά και σε έργα που αφορούν την αγορά ακινήτων, η οποία αναμφίβολα βρίσκεται σε ανοδική πορεία. 

Ήδη, ενδεικτικά, κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, οι επενδύσεις σε κατοικίες σημείωσαν αύξηση κατά 69% (η μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στις επιμέρους κατηγορίες επενδύσεων που παρακολουθεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή), συνεισφέροντας κατά 5,8% στην αύξηση των συνολικών επενδύσεων στη χώρα. 

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2021 – 2026 αναμένεται να εκταμιευθούν 30,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.  

Μέσω του «Ελλάδα 2.0», η χώρα επιδιώκει να κινητοποιήσει κονδύλια, ύψους 59 δισ. ευρώ, από τον ιδιωτικό τομέα -ένα ποσό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο κονδύλι που θα εκταμιευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria