Αύξηση 13,4% του ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο με ατμομηχανή τον τουρισμό - OlaDeka

Αύξηση 13,4% του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο με ατμομηχανή τον τουρισμό

Αύξηση 13,4% κατέγραψε το ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του έτους με οδηγό την ανάκαμψη του τουρισμού, που αύξησε τις εξαγωγές υπηρεσιών κατά 86,4%, και διψήφια αύξηση σε επενδύσεις και μεγάλη αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση σε ετήσια βάση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2020, διαμορφώθηκε από τις επιμέρους αυξήσεις των συντελεστών του ΑΕΠ ως εξής:

– Της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης, η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.

– Των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 18,1% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.

– Των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020 κυρίως λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών όπου μετράται και το αποτέλεσμα του τουρισμού αυξήθηκαν κατά 84,6%.

– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%.

Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, για το οποίο πλέον καταγράφει ύφεση 1,9% από 1,4% στην προηγούμενη ανακοίνωση, και για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου όπου καταγράφει ανάπτυξη 16,6% έναντι ανάπτυξης 16,4% στην προηγούμενη ανακοίνωσή της. Με βάση τα τρία τρίμηνα του 2021 το ΑΕΠ από την αρχή του χρόνου εμφανίζεται να αυξάνεται πάνω από 9%.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή στο 3ο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%, η οποία διαμορφώθηκε από τις επιμέρους αυξήσεις:

– Στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.

– Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που παρουσίασαν αύξηση κατά 12,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.. Ειδικότερα οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29,0%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%.

Χρ. Σταϊκούρας: Επιβεβαίωση ισχυρής ανάκαμψης, πάνω από 9,3% η ανάκαμψη στο 9μηνο

Για επιβεβαίωση της ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και για απολύτως ρεαλιστικούς, ίσως και συντηρητικούς αναπτυξιακούς στόχους για το σύνολο του 2021 κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Σταϊκούρας στέκεται μάλιστα ιδιαίτερα στην μεγέθυνση στο πεδίο των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει:

“Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2021.

Στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ, παράλληλα, αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω η πορεία του ΑΕΠ το 1ο και το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Έτσι, για το 9μηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 9,3%.

Επιβεβαιώνεται, επομένως, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός.

Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών.

Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τη συρρίκνωση της ανεργίας και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ορθότητας και αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Είναι στο χέρι όλων μας – πολιτείας και κοινωνίας – να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών – και πρωτίστως της νέας γενιάς”.

Άδ. Γεωργιάδης: Η αύξηση των επενδύσεων κατά 18,1% αποτελεί, σε απόλυτο αριθμό, την καλύτερη επίδοση 10ετίας

“Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ μας γεμίζουν αισιοδοξία για να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε ώστε να ανορθώσουμε την ελληνική οικονομία μέσα στη θύελλα της πανδημίας”, δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση του ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο του 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

“Παρά την πανδημία, τα στοιχεία του 3ου τριμήνου το κατατάσσουν ως το καλύτερο 3ο τρίμηνο από το 2011 με ιδιαίτερη επίδραση σ’ αυτές τις καλές επιδόσεις του τομέα των επενδύσεων. Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 18,1% σε ετήσια βάση αποτελεί, σε απόλυτο αριθμό, την καλύτερή μας επίδοση εδώ και μία 10ετία και θέτει θεμέλια για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη”, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης για να καταλήξει:

“Οι στόχοι ακόμη και του αναθεωρημένου προϋπολογισμού για την ανάπτυξη του 2021 φαίνεται να επιτυγχάνονται. Τελικό αποτέλεσμα θα έχουμε με την ολοκλήρωση του έτους. Ελπίζω να πάμε και ακόμη καλύτερα”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria