Από 5 ετών υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στον Ισημερινό, συμβαίνει για πρώτη φορά στον κόσμο - OlaDeka

Από 5 ετών υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στον Ισημερινό, συμβαίνει για πρώτη φορά στον κόσμο

Από την ηλικία των 5 ετών καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στον Ισημερινό, κάτι συμβαίνει για πρώτη φορά στον κόσμο στο πλαίσιο των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού.

«Στον Ισημερινό ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός» αναφέρει το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι «η υποχρεωτικότητα ξεκινά από την ηλικία των 5 ετών».

Μέχρι σήμερα, μόνο μερικές χώρες εμβολιάζουν υποχρεωτικά τους πολίτες τους για τον κορονοϊό, αλλά σχεδόν όλες μόνο τους ηλικιωμένους. Δύο χώρες της κεντρικής Ασίας, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, έκαναν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους ενήλικες από τον Ιούλιο.

Στην Ινδονησία ο εμβολιασμός για την Covid-19 είναι υποχρεωτικός από τον Φεβρουάριο του 2021 και όσοι δεν εμβολιαστούν απειλούνται με κυρώσεις, ωστόσο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου μόνο το 35% των πολιτών είχε εμβολιαστεί. Η Μικρονησία, στον Ειρηνικό, κατέστησε επίσης υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες από τον Ιούλιο. Από τα τέλη Δεκεμβρίου θα γίνει επίσης υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των ενηλίκων στη Νέα Καληδονία, το γαλλικό αυτόνομο έδαφος στον Ειρηνικό.

Στην Ευρώπη, η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο.

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαβεβαίωσε ότι το μέτρο δεν είναι αντισυνταγματικό γιατί από τον νόμο προβλέπεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει τον εμβολιασμό για ορισμένες ασθένειες, εφόσον πληρούνται ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν κάποια ιατρική αντένδειξη.

Από τα 17,7 εκατομμύρια των κατοίκων του Ισημερινού, το 69% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Περίπου 900.000 άνθρωποι έχουν κάνει και την τρίτη δόση.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση αποφάσισε ότι μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί κανείς να συμμετέχει σε διαδηλώσεις ή να πηγαίνει σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα, η χωρητικότητα των οποίων μειώθηκε στο μισό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria