Ανατροπή για την υπόθεση Ασάνζ – Ανοίγει ο δρόμος έκδοσής του στις ΗΠΑ - OlaDeka

Ανατροπή για την υπόθεση Ασάνζ – Ανοίγει ο δρόμος έκδοσής του στις ΗΠΑ

Βρετανικό δικαστήριο άνοιξε διάπλατα την πόρτα για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση που έκρινε ότι η ψυχική υγεία του ιδρυτή του WikiLeaks ήταν πολύ εύθραυστη για να αντέξει το αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Κάνοντας έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου δικηγόρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ αρνήθηκε ότι η ψυχική υγεία του Ασάνζ είναι πολύ εύθραυστη.

Ο δικαστής δήλωσε ότι ικανοποιήθηκε από τις διαβεβαιώσεις που παρείχαν οι ΗΠΑ σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του Ασάνζ, περιλαμβανομένης της δέσμευσής τους να μην μεταφερθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο -την ADX Florence, όπου κρατούνται σε σχεδόν πλήρη απομόνωση μέλη της αλ Κάιντα- και ότι, αν καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο, θα εκτίσει την ποινή του στην Αυστραλία.

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει κατηγορίες κατασκοπείας για τη δημοσίευση απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων από το WikiLeaks πριν από μια δεκαετία.

Αν κριθεί ένοχος, ο Ασάνζ κινδυνεύει να του επιβληθεί κάθειρξη 175 ετών, μια υπόθεση η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, αποτελεί μια σοβαρότατη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που εκδόθηκε την Παρασκευή είναι πιθανό να ασκηθεί έφεση.

«Χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία…»

«Μελανή ημέρα για την βρετανική δικαιοσύνη», χαρακτηρίζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έχασε μοναδική ευκαιρία να διασώσει την τιμή και την υπόληψη της βρετανικής δικαιοσύνης μετά από τόσα χρόνια συνενοχής της στην προσπάθεια εξόντωσης, δολοφονίας ουσιαστικά, ενός ανθρώπου του οποίου το μόνο “έγκλημα” ήταν να μας διαφωτίσει για τα εγκλήματα που κάνουν οι ηγεμόνες της “φιλελεύθερης” Δύσης πίσω από την πλάτη μας στο όνομά μας».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria