Ήρθε η ώρα για την κινέζικη «Lehman Brothers»; - OlaDeka

Ήρθε η ώρα για την κινέζικη «Lehman Brothers»;

Οι δύο κολοσσοί του κλάδου των ακινήτων, Evergrande και Kaisa μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και αβεβαιότητας, αθέτησαν πληρωμή ομολόγων τους που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια και μπαίνουν σε σταδιακή διαδικασία χρεοκοπίας. Τι σημαίνει αυτή η κρίση χρέους στην αγορά ακινήτων της Κίνας για την κινέζικη οικονομία και για τις υπόλοιπες οικονομίες του κόσμου; Σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια να μην εξαπλωθεί ένα ντόμινο αντίστοιχο με του 2008 και ότι η Κίνα έχει ακόμα τους διαρθρωτικούς άξονες εκείνους που μπορούν να απορροφούν τέτοιες κρίσεις με μικρότερο τίμημα από ό,τι υπολογίζεται.

Η κινέζικη κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις ανεπάρκειές της.

Όπως έχει αναλύσει πρόσφατα το insider.gr, η κρίση χρέους της Evergrande είναι αποτέλεσμα των κινήσεων της κινέζικης κυβέρνησης για να διαγνώσει και να ελέγξει το υπερβολικό «κρυφό» χρέος των εταιρειών ακινήτων, μέσω κοινοπραξιών, καθώς και την αχαλίνωτη κερδοσκοπία. Αυτή η κίνηση οδήγησε τον κολοσσό Evergrande να έρθει αντιμέτωπος με ένα δυσβάσταχτο χρέος ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων, στο οποίο «κάθισε επάνω» προσπαθώντας να το καλύψει, με τη βοήθεια της κινέζικης κυβέρνησης, η οποία μέχρι χθες καθησύχαζε τους επενδυτές ότι θα υπάρξει επίλυση.

Μετά από μήνες και παρατάσεις και κινήσεις μερικής αποπληρωμής, ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία είχε αθετήσει τις πληρωμές τη σε ομόλογα αξίας άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποβάθμισε το καθεστώς της εταιρείας σε «περιορισμένη χρεοκοπία». Αντίστοιχα, και η άλλη μεγάλη κατασκευαστική, η Kaisa, μπήκε σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας, καθώς δεν κατάφερε να αποπληρώσει ομόλογο 400 εκατ. δολαρίων που έληγε την Τρίτη. Η Kaisa, με 17.000 εργαζομένους, είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι κινδύνευε με αθέτηση πληρωμών.

Τα πρώτα αποτελέσματα της σταδιακής κατάρρευσης των Evergrande και Kaisa

Η σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στον κινεζικό τομέα ακινήτων, ο οποίος αντιπροσωπεύει μαζί με όλους τους συναφείς κλάδους το 25% της οικονομικής παραγωγής της χώρας, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία. Αρχικά, τα χρηματιστήρια φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά, καθώς ο τομέας των ακινήτων αποτελεί μεγάλο μέρος του «προβληματικού χρέους» σε δολάρια διεθνώς, βέβαια επειδή η χρεοκοπία της Evergrande διαφαινόταν από καιρό, οι διεθνείς χρηματαγορές φαίνονται πιο έτοιμες να απορροφήσουν τους κραδασμούς και να μην σταθούν τόσο ευάλωτες, όπως όταν «έπεσε» η Lehman Brothers το 2008. 

Ο ρόλος της κινέζικης κυβέρνησης, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει την οριστική κατάρρευση της Evergrande, είναι να φροντίσει αυτή να γίνει με ελεγχόμενο τρόπο, ώστε να απορροφήσουν τα χρηματοπιστωτικά συστήματα τις αντιδράσεις όσο πιο ομαλά γίνεται. Βέβαια η ταυτόχρονη κατάρρευση της Kaisa θα δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα.

Τι σημαίνει για τους επενδυτές;

Ο διοιητής της κινέζικης Κεντρικής Τράπεζας έχει ήδη κατηγορήσει για τα δεινά της Evergrande την «κακή διαχείριση και την τυφλή επέκταση» και μετά τα σημερινά νέα, σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα με τρόπο «προσανατολισμένο στην αγορά».

Στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, το οποίο καλύπτει εκτενώς την κατάσταση, υπάρχει δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων China Beige Book, Σεχζάντ Καζί, ο οποίος αναφέρει ότι «είναι αρκετά σαφές ότι το κράτος εμπλέκεται σοβαρά στη διαχείριση της κατάστασης» και όπως όλα δείχνουν η κινέζικη κυβέρνηση θα βάλει μπροστά ένα αρχικό σχέδιο, να παραδοθούν όσες κατοικίες έχουν ολοκληρωθεί και στη συνέχεια ό,τι απομένει θα αποπληρωθεί σύμφωνα με το επίπεδο προτεραιότητας των ομολόγων.

Η Evergrande λειτούργησε σαν θρυαλλίδα και άλλες 11 εταιρείες ακινήτων έχουν αθετήσει την πληρωμή των ομολόγων τους από τον Ιούνιο ως σήμερα. Η κινεζική εταιρεία ακινήτων Kaisa — η οποία ανέστειλε τη διαπραγμάτευση μετοχών στο Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη — ήταν μεταξύ των τελευταίων, βαθύνοντας τα προβλήματα μιας εταιρείας που εκτιμάται ότι έχει εκκρεμή χρέη ομολόγων σε ξένο νόμισμα ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το πρακτορείο Bloomberg, από τη χρεοκοπία ύψους 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από διάφορα υπεράκτια ομόλογα που κρατούσαν Κινέζοι, το 36% αφορά εταιρείες ακινήτων.

Πώς θα επηρεαστεί η κινέζικη οικονομία;

Η κινέζικη οικονομία δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπη με μια τόσο σοβαρή κρίση χρέους ιδιωτικών ομίλων. Παρόλο που το σύστημα της εκεί αγοράς είναι φτιαγμένο για να παράγει αδιαφανές, ιδιωτικό χρέος, το κράτος μπορεί και διαχειρίζεται τα αποτελέσματα των κρίσεων με τρόπο που να μην “σκάει” στην υπόλοιπη οικονομία. Ένα σημαντικό παράδειγμα από το πρόσφατο παρελθόν είναι η εξυγίανση του ομίλου αερομεταφορών HNA Group, ο οποίος είχε χρέη 171 δισ. δολαρίων, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η αναδιάρθρωση της HNA δεν προκάλεσε πανικό στους επενδυτές, όμως η Evergrande έχει περίπου τα διπλάσια χρέη. Το αποτέλεσμα της ΗΝΑ δεν επηρέασε τρομερά επίσης τις κινέζικες αερομεταφορές. Στην εσωτερική αγορά, οι τιμές ακινήτων έχουν πολλαπλασιαστεί και εν  μέρει φταίει γι’ αυτό το σκάνδαλο της Evergrande. Το πώς θα ρυθμιστεί η κινέζικη αγορά κατοικιών μετά την εκκαθάριση τόσο μεγάλων κεφαλαίων και ποιες είναι οι κινήσεις που θα κάνει η κινέζικη κυβέρνηση, αναμένεται να ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria