O γύρος του κόσμου με γιορτινά ζεστά ποτά - OlaDeka

O γύρος του κόσμου με γιορτινά ζεστά ποτά

Glühwein από την Aλσατία, egg nog από τον Καναδά και ζεστός μιλήτης στις γαλλικές και χιονισμένες Άλπεις. Θα περάσουμε όμορφα, όμορφα, όμορφα και τούτη τη γιορτινή βραδιά…

Η ιστορία του egg nog μας πάει πίσω στο 1800 στον παγωμένο Καναδά. Το ρόφημα αυτό, που είχε χτυπημένο αυγό, γάλα και ζάχαρη συνδυασμένα με κονιάκ, τσέρι ή κρασί το έφεραν οι πρώτοι άποικοι από την γηραιά Αλβιώνα και πέρασε στα σαλόνια του κόσμου σε δεκάδες πιθανές παραλλαγές.

Στις εργατικές συνοικίες, μάλιστα, του Λονδίνου φτιάχνουν ακόμα διάφορες εκδοχές Egg Flip με τζιν, ουίσκι, ρούμι ή τσέρι ακολουθώντας τις συνταγές του πρώτου διδάξαντα «καθηγητή» -όπως ήταν το παρατσούκλι του- Jerry Thomas που κυκλοφόρησε το 1862 τον οδηγό του The Bon Vivant΄s Companion με όλα τα παραδοσιακά κοκτέιλ. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά γιορτινά ποτά ανα τον κόσμο και πώς να τα φτιάξουμε στο σπίτι.

Glüwein (Aλσατία/Γερμανία/Αυστρία)
Υλικά για 6-8 άτομα: Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί (καλύτερα φρουτώδες) και 25 cl νερό. Όταν αρχίζει να κοχλάζει προσθέτετε 100 γρ. μαύρη ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλα, το χυμό και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, το ξύσμα από 1 λεμόνι, μισό κουταλάκι από μοσχοκάρυδο και μοσχοκάρφι και προαιρετικά, δυο φέτες φρέσκο τζίντζερ. Αφήνετε να βράσει 2 λεπτά, κατεβάζετε την φωτιά και σιγοβράζετε 20 λεπτά. Σουρώνετε, σερβίρετε σε γυάλινα ποτήρια με βαρύ πάτο και χερούλι (για να το κρατάει ζεστό) με ένα ξυλάκι κανέλα και μια διακοσμητική φλούδα πορτοκαλιού.

Ζεστός μηλίτης (Γαλλία)
Υλικά για 8 άτομα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 5 λεπτά ½ μπουκάλι μηλίτη, 100 γρ. λευκή ζάχαρη και ένα μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε το υπόλοιπο ½ μπουκάλι μηλίτη με 50 cl χυμό αχλαδιού. Προσθέτετε στον ζεστό μηλίτη (αφού αφαιρέσετε το μοσχοκάρυδο), το μείγμα μηλίτη-αχλαδιού, 60 cl λικέρ και σερβίρετε με τριμμένο μοσχοκάρυδο από πάνω.

Hot Grog (Mεγάλη Βρετανία)
Υλικά για 1 άτομο:
 Βάζετε μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι με βαρύ πάτο και χερούλι. Προσθέτετε σιγά-σιγά για να το διαλύσετε 12,5 cl βραστό νερό, 5 cl ρούμι και 1,5 cl χυμό πράσινου λεμονιού. Πίνεται ζεστό (oφείλει το όνομα στον ναύαρχο Vernon, γνωστό με το παρατσούκλι Old Grog, που διέταξε τους ναύτες του τον 17ο αιώνα να ρίχνουν λίγο ρούμι στο νερό που αποθήκευαν μήνες στα βαρέλια του πλοίου για να σπάσει η μυρωδιά του). Στις Ην. Πολιτείες το κάνουν με μπέρμπον ή κονιάκ και στην Σκωτία με ουίσκι.

Egg nog (Ην. Πολιτείες/Καναδάς)
Υλικά για 6 άτομα: Χτυπάτε τρεις κρόκους αβγών με 35 γρ. λευκή ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτετε 450 ml γάλα, 150 ml κρέμα γάλακτος, 75 ml μπράντι, 75 ml ρούμι, 25 ml κρασί Μadeira και μισό κουταλάκι κανέλλα και μοσχοκάρυδο. Χτυπάτε καλά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 35 γρ. λευκής ζάχαρης. Όταν αφρατέψουν προσθέτετε στο μίγμα των κρόκων και σερβίρετε με τριμμένη κανέλλα.

Smoking Bishop (Μεγάλη Βρετανία)
Υλικά για 10 άτομα: Παίρνετε 6 πορτοκάλια, τα πλένετε, σκουπίζετε καλά και καρφώνετε μοσχοκάρφια (αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και ένα γκρέιπ φρουτ). Γεμίζετε μια κανάτα με 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί και ¼ του κιλού ζάχαρη, προσθέτετε τα πορτοκάλια, σκεπάζετε και αφήνετε 24 ώρες. Την επόμενη βγάζετε τα πορτοκάλια, στύβετε τον χυμό, ρίχνετε μέσα στο κρασί και βάζετε στην φωτιά να ζεσταθεί προσθέτοντας ένα ξυλαράκι κανέλλα και ένα μπουκάλι πορτό. Σερβίρετε σε παντς (το όνομα Καπνισμένος Επίσκοπος προέρχεται από το σχήμα του μπολ του παντς σαν μίτρα. Η πρώτη εμφάνισή του γίνεται στα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Κάρολου Ντίκενς το 1843. Ανάλογα με την προσθήκη του αλκοόλ διαφέρει και το όνομα: Smoking Cardinal με σαμπάνια και κρασί του Ρήνου, και Smoking Pope με κρασί Βουργουνδίας).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria