Black Friday 2021 – Cyber Monday: Πως να αποφύγετε τις παγίδες για να ψωνίσετε online με ασφάλεια - OlaDeka

Black Friday 2021 – Cyber Monday: Πως να αποφύγετε τις παγίδες για να ψωνίσετε online με ασφάλεια

H Black Friday πλησιάζει και η Cyber Monday είναι προ των πυλών, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε στο κυνήγι της τέλειας ευκαιρίας.

Και καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι αγορές μέσω του smartphone, του tablet ή άλλων συνδεδεμένων συσκευών δείχνουν να είναι μάλλον πιο ασφαλείς από τις αγορές στα καταστήματα. Τουλάχιστον για τον κορονοϊό.

Ωστόσο, οι ηλεκτρονικές αγορές έχουν τους δικούς τους κινδύνους.

Ενώ οι ηλεκτρονικές αγορές σας προστατεύουν από τον κορονοϊό, αν δεν είστε προσεκτικοί μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο τη συσκευή σας με κακόβουλο λογισμικό.

Οι ειδικοί της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET δίνουν τρεις βασικές συμβουλές για το πώς να προστατευτείτε όταν κάνετε online αγορές αυτές τις μέρες των εκπτώσεων.

Μακριά από απάτες

Μπορεί η αγοραστική περίοδος να είναι συνήθως γεμάτη με ευκαιρίες ειδικά κατά τη διάρκεια της BlackFriday και της Cyber Monday, όπου οι αγοραστές ψάχνουν για εκπτώσεις, είναι όμως και η αγαπημένη εποχή του χρόνου των απατεώνων αφού ποντάρουν στο ότι οι καταναλωτές δεν θα είναι αρκετά προσεκτικοί και θα είναι πιο ευκολόπιστοι. Ωστόσο, ένα πράγμα που αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου είναι ο συχνά επαναλαμβανόμενος κανόνας ότι αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως δεν είναι.

Έτσι, αν τυχόν πέσετε πάνω σε διαφημίσεις που σας ενοχλούν ή σας κατακλύζουν αναδυόμενα banners με εκπτώσεις 90% σε μάρκες πολυτελείας, μάλλον θα πρέπει να τις αποφύγετε. Αν κάνετε κλικ σε αυτές τις διαφημίσεις, μπορεί να ανακατευθυνθείτε σε μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού ψαρέματος ή σε μια ψεύτικοwebsite που θα προσπαθήσει να συλλέξει τις ευαίσθητες πληροφορίες σας, όπως τα δεδομένα της ηλεκτρονικής πληρωμής, ή να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας- όπως και να έχει, ο μόνος που θα κερδίσει θα είναι ο απατεώνας.

Για να μην να πέσετε θύμα απάτης, η καλύτερη επιλογή σας είναι να περιορίσετε τις αγορές σας σε νόμιμα καταστήματα και εξουσιοδοτημένες πλατφόρμες που μπορείτε να εμπιστευτείτε.

Συνδεθείτε σε ασφαλή δίκτυα

Εφόσον θα κάνετε τις αγορές σας online, το πρώτο σημείο που θα πρέπει να ελέγξετε είναι η σωστή σύνδεση στο internet.

Πιθανότατα να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε τις αγορές σας κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου σας και αυτό μερικές φορές σημαίνει ότι θα τις κάνετε όταν είστε σε κάποια καφετέρια ή εξωτερικό χώρο – ωστόσο, τα δημόσια Wi-Fi hotspots δεν είναι πάντα ασφαλή. Με άλλα λόγια, όταν είστε συνδεδεμένοι σε δημόσια WiFi προσπαθήστε να μην κάνετε καμία ηλεκτρονική συναλλαγή που περιλαμβάνει ευαίσθητα δεδομένα, όπως οι πληροφορίες πληρωμής.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η συσκευή σας θα μπορούσε να προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό ή τα ευαίσθητα δεδομένα σας θα μπορούσαν να κλαπούν. Είναι προτιμότερο να περιορίσετε τις ηλεκτρονικές σας αγορές σε ασφαλείς και οικείες συνδέσεις στο internet, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε είτε το πρόγραμμα δεδομένων του τηλεφώνου σας είτε να συνδεθείτε στο οικιακό σας δίκτυο.

Δεν πρέπει επίσης να αμελείτε την ασφάλεια του οικιακού σας δικτύου. Εάν δεν έχετε αγγίξει τις ρυθμίσεις ασφαλείας του router σας από την εγκατάστασή του, τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να τον ρυθμίσετε σωστά.

Ωστόσο, οι άνθρωποι είναι πολυάσχολα πλάσματα και έχουν δουλειές να διεκπεραιώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε μπορεί να κάνουν κρυφά μερικές διαδικτυακές αγορές εδώ και εκεί. Έτσι, αν εξακολουθείτε να θέλετε να το κάνετε αυτό σε ένα δημόσιο hotspot, χρησιμοποιήστε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN), ώστε να μπορείτε να θωρακίσετε την περιήγηση σας και να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια.

Ασφαλίστε τη συσκευή σας 

Καθώς μπορεί να κάνετε μεγάλο μέρος των αγορών σας από το smartphone σας, μόνο και μόνο για λόγους ευκολίας, η ασφαλής χρήση του θα πρέπει να είναι αυτονόητη.

Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων εξακολουθεί να θεωρεί ότι το smartphone του είναι απλώς ένα τηλέφωνο και όχι ένας υπολογιστής τσέπης, τον οποίο μεταφέρουν καθημερινά και τον χρησιμοποιούν για την εκτέλεση όλων των ειδών των εργασιών.

Αυτό σημαίνει ότι υποτιμούν πόσα προσωπικά δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε αυτές τις συσκευές, από φωτογραφίες και προσωπικές πληροφορίες μέχρι κάρτες πληρωμών που βρίσκονται στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια τους και τα οποία χρησιμοποιούν για να πληρώνουν τα ψώνια τους.

Ως εκ τούτου, οι συσκευές αυτές πρέπει επίσης να προστατεύονται. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας – αυτές προστατεύουν τη συσκευή σας από κάθε είδους κακόβουλο λογισμικό, καθώς και από κακόβουλες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από φορείς απειλών, όπως απόπειρες phishing ή αποστολή κακόβουλων συνδέσμων.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενισχύσετε την ασφάλεια της συσκευής σας προσθέτοντας οθόνες κλειδώματος που αποτελούν συνδυασμό τόσο βιομετρικών κλειδαριών όσο και συνθηματικών φράσεων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria