109 χρόνια Ελευθερίας γιορτάζει σήμερα η Καστοριά και τιμάτη μνήμη του Πολιούχου της, Αγίου Μηνά(φώτο) - OlaDeka

109 χρόνια Ελευθερίας γιορτάζει σήμερα η Καστοριά και τιμάτη μνήμη του Πολιούχου της, Αγίου Μηνά(φώτο)

Προσαρμοσμένες στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα και η περιοχή μας ήταν οι φετινές εκδηλώσεις για τον Εορτασμό της ιστορικής Επετείου της Απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό και του Πολιούχου της Αγίου Μηνά.

Η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η επίσημη Δοξολογία πραγματοποιήθηκαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητή Μητροπολίτη της Καστοριάς κ. Δαυίδ,  ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε η κ. Μαρούλα Βέργου – Γκαμπέση, Αρθρογράφος και Λαογράφος, η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της 11ης Νοεμβρίου 1912, οπότε, μετά από πέντε αιώνες τουρκικού ζυγού, κυμάτισε η Ελληνική Σημαία στην πόλη της Καστοριάς.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών μετέβησαν στο Μνημείο των Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο  Γενικός Γραμματέας Εθνικής Άμυνας, κ. Αντώνιος Οικονόμου.

Το μήνυμα του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη:

«Στις 11 Νοεμβρίου 1912 η Καστοριά, με τη βοήθεια του Πολιούχου μας, Αγίου Μηνά, αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό. Μία ημέρα – σταθμός για την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε, τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές!

Μπορεί σήμερα, λόγω της πανδημίας, να μην μπορούμε να διοργανώσουμε ξεχωριστές εκδηλώσεις, όπως θα θέλαμε, αποτιούμε, όμως, με αυτές τις λιτές τελετές που πραγματοποιήθηκαν, τον δέοντα σεβασμό και ελάχιστο φόρο Τιμής και Μνήμης σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Καστοριάς μας.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Καστοριανούς, όπου και αν βρίσκονται!».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria