Υπόμνημα των θεμάτων που αφορούν την Π.Ε. Καστοριάς κατέθεσε η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς προς τον Πρωθυπουργό - OlaDeka

Υπόμνημα των θεμάτων που αφορούν την Π.Ε. Καστοριάς κατέθεσε η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς προς τον Πρωθυπουργό

Στην διευρυμένη σύσκεψη στην Κοζάνη, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, παρευρέθηκε χθες Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη,

Η κα. Κοζατσάνη στο πλαίσιο της συνάντησης της με τον Πρωθυπουργό, του υπέβαλε υπόμνημα των θεμάτων που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

·  Ισομερής κατανομή των προγραμμάτων και εξίσωση των ποσοστών επιδοτήσεων, για τα επερχόμενα προγράμματα στο πλαίσιο της απολιγνητοποίησης – Αναπτυξιακού νόμου – προγραμμάτων ΟΑΕΔ κ.α, για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

· Ολοκλήρωση της κατασκευής του Φράγματος Νεστορίου. (Το έργο είναι στην ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, σταματημένο από το 2015, ενώ παράλληλα τρέχει η μελέτη του αρδευτικού του δικτύου, προϋπολογισμού 4.000.000,00 €

·  Κατασκευή του Φράγματος και του Αρδευτικού Δικτύου Διποταμίας.

· Σιδηροδρομική διασύνδεση της Π.Ε Καστοριάς μέσω της γραμμής Καλαμπάκα – Σιάτιστα – Καστοριά – Αλβανικά σύνορα – Κορυτσά – Πόγραδετς.

· Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την αντιμετώπιση της Υποστελέχωσης των υπηρεσιών. [Στο τμήμα Δημόσιας υγείας της Π.Ε Καστοριάς υπηρετούν 2 ελεγκτές (εν μέσω πανδημίας) εκ των οποίων ο ένας σε λίγους μήνες συνταξιοδοτείται και θα μείνει μόνο ένας.]

· Δικαίωμα σύναψης σύμβασης έργου με ιδιώτες μηχανικούς (με δικαίωμα υπογραφής), με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, με ταυτόχρονη χρηματοδότηση.

· Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ιδιωτών μεταφορέων της ΛΑΡΚΟ (5 εκατομμύρια ευρώ. Εκ των οποίων τα 1.783.00,00€ αφορούν τους μεταφορείς της Π.Ε  Καστοριάς και των Σερβίων Κοζάνης και τα 3.217.000,00€ εργολάβους της Περιφέρειας μας)

·  Πολιτική προστασία (Έξτρα χρηματοδότηση ανά Περιφερειακή Ενότητα)

·  Άμεση προκήρυξη ειδικού ολοκληρωμένου προγράμματος για την Π.Ε Καστοριάς, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ιλιγγιώδη ποσοστά ανεργίας, που πλήττουν το σύνολο του εργατικού δυναμικού, αλλά ειδικά τους νέους.

· Άμεση ενίσχυση του κλάδου της Γούνας καθώς και των υπολοίπων επιχειρηματικών κλάδων της Π.Ε Καστοριάς.

· Ενίσχυση του επιδόματος όλων των μορφών θέρμανσης. (Στην Π.Ε Καστοριάς η χειμερινή περίοδος είναι οκτάμηνη, ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου και τελειώνει το Μάιο).

· «Ελληνοποιήσεις» φασολιών: Τα φασόλια Καστοριάς (γίγαντες- ελέφαντες – πλακέ) γίνονται κατ΄ επανάληψη προϊόντα εκμετάλλευσης από επιτήδειους εμπόρους, οι οποίοι πωλούν φασόλια άλλων χωρών κατώτερης ποιότητας ως «Φασόλια Καστοριάς».

· Αιτήματα τροποποίησης κανονισμού ΕΛΓΑ: Πάγιο αίτημα των αγροτών μας είναι η κάλυψη της ζημίας που υφίστανται οι δενδρώδεις καλλιέργειες σε προανθικό στάδιο, ειδικότερα για τις καλλιέργειες των γιγαρτοκάρπων (Μηλιά, Αχλαδιά, κλπ). Ακόμη, αίτημα των φασολοπαραγωγών μας είναι  η αναγνώριση ως ζημιογόνου αίτιου για την καλλιέργεια των αναρριχόμενων ποικιλιών φασολιών, πλέον της μεγαλύτερης των 40οC θερμοκρασίας, οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, (μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 35oC για 4 συνεχόμενες ημέρες τουλάχιστο).

· Εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την κατασκευή των παράλληλων έργων αναδασμών στην Π.Ε Καστοριάς.

· Δηλώσεις Κτηματολογίου: Αίτημα παράτασης των καταληκτικών προθεσμιών τόσο του λειτουργούντος κτηματολογίου όσο και του νέου, στην Π.Ε Καστοριάς.

· Αίτημα, για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, μονάδας διαχείρισης για την περιοχή προστασίας της λίμνης Καστοριάς με έδρα την Καστοριά, ουσιαστικά δηλαδή, στο άρθρο 34 του Ν.4685/2020, να προστεθεί μια νέα, 25η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) σε επίπεδο Τμήματος, αποκλειστικά για τη λίμνη της Καστοριάς.

Με τιμή,

Η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

Δέσποινα Κοζατσάνη

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria