Υποχρεωτικά και για τους «μικρούς» από σήμερα τα ηλεκτρονικά τιμολόγια - OlaDeka

Υποχρεωτικά και για τους «μικρούς» από σήμερα τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Επεκτείνεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής έκδοσης παραστατικών σε μικρότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την εφαρμογή “timologio”. Τι θα γίνει με τα πρόστιμα.

Τέλος χρόνου μετά από 73 χρόνια για τα χάρτινα βιβλία και τιμολόγια που καθιερώθηκαν το 1948, καθώς από σήμερα μπαίνουν στη καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων τα ηλεκτρονικά βιβλία μέσω του myDATA.

Την ίδια ώρα, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ δίνεται πίστωση χρόνου έως τις 31 Δεκεμβρίου για την απόσυρση των παλαιών μοντέλων των φορολογικών ηλεκτρονικών  μηχανισμών (ΦΗΜ) χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων,

  • οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών,
  • οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και φοροκλοπής (μη απόδοση φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.α),
  • θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις επιστροφές φόρου από το Δημόσιο επιλύοντας ένα χρόνιο πρόβλημα για την αγορά με σημαντικό αντίκτυπο στη ρευστότητα.

Ήδη οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ καθώς και οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 100.000 ευρώ διαβιβάζουν υποχρεωτικά στην πλατφόρμα myDATA τα παραστατικά εσόδων, ενώ από σήμερα η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Σε καθημερινή βάση αποστέλλονται πάνω από 1.000.000 παραστατικά, ενώ στην εφαρμογή timologio της ΑΑΔΕ που προσφέρει τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακών παραστατικών με ταυτόχρονη διαβίβαση τους στο myDATA, έχουν εγγραφεί πάνω από 12.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία και τζίρο έως 50.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Διαβιβάζονται υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων.
  • Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδοθεί  από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Οκτωβρίου 2021 ή την 1η Νοεμβρίου 2021 διαβιβάζονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως και την 31 Μαρτίου 2022.
  • Για το 2021 δεν προβλέπονται πρόστιμα και άλλες κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των στοιχείων. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που θα ορίζει τα πρόστιμα σε περίπτωση μη τήρησης του νόμου.

Πώς χρησιμοποιείται η εφαρμογή “timologio”

Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση της εφαρμογής “timologio” για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους  ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myDATA ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες.

Στην  εφαρμογή “timologio” οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν να διαμορφώσουν το προφίλ τους, να συνθέσουν το πελατολόγιό τους, να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή  pdf  τα κάθε είδους παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ). Με την έκδοση των παραστατικών η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο  myDATA  (έσοδα) του επαγγελματία και στο  myDATA  της επιχείρησης – πελάτη  (έξοδα).

Την αποκλειστική ευθύνη για την αλήθεια και την ακρίβεια των εκδιδόμενων παραστατικών φέρει ο  χρήστης της εφαρμογής. Η εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους είναι ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria