Το AR και το VR “ζει και βασιλεύει” στην βιομηχανία - OlaDeka

Το AR και το VR “ζει και βασιλεύει” στην βιομηχανία

Παρότι σε επίπεδο καταναλωτών η ενισχυμένη (AR) και εικονική (VR) πραγματικότητα έχει ακόμα δρόμο, με την Meta, την Sony και την Apple να είναι οι δυνατοί παίκτες, στην βιομηχανία και τις επιχειρήσεις όμως φαίνεται ότι αυτές οι δυο τεχνολογίες έχουν βρεί ιδανικές θα λέγαμε υλοποιήσεις με αρκετές Startups μάλιστα να δραστηριοποιούνται στον χώρο.

TeamViewer

Η  TeamViewer ανακοίνωσε σήμερα τη συνεργασία της με τη  Ford Motor Company για τη χρήση της λύσης Frontline της TeamViewer ώστε να προσθεσει τις υπηρεσίες του Augmented Reality  (AR) «See What I See»  για την βελτιωμένη υποστήριξη των  τεχνικών αυτοκινήτων σε όλο το παγκόσμιο δίκτυο αντιπροσώπων της Ford.
Η νέα υπηρεσία προσφέρεται από το Κέντρο Τεχνικής Βοήθειας της Ford (TAC), μια κεντρική ομάδα διαγνωστικής αντιμετώπισης προβλημάτων που παρέχει υποστήριξη σε όλους τους τεχνικούς των αντιπροσωπειών Ford και Lincoln που κάνουν διάγνωση και επισκευή οχημάτων πελατών. Οι τοπικοί τεχνικοί αντιπροσώπων μπορούν αρχικά να επικοινωνήσουν με τους ειδικούς του TAC μέσω μιας διαδικτυακής πύλης ή ακόμα και μέσω τηλεφώνου. Με το νέο πρόγραμμα See What I See, οι ειδικοί του TAC μπορούν τώρα να ξεκινήσουν μια απομακρυσμένη συνεδρία AR χρησιμοποιώντας το TeamViewer Frontline μέσω ενός ζευγαριού έξυπνων γυαλιών RealWear για να μοιράζονται, σε πραγματικό χρόνο, αυτό ακριβώς που κοιτάζει ο τεχνικός επισκευής. Οι ειδικοί του TAC μπορούν να προσθέσουν σχολιασμούς στην οθόνη και πρόσθετη τεκμηρίωση απευθείας στο οπτικό πεδίο των τεχνικών επισκευής, καθώς και να κάνουν ζουμ, να μοιράζονται την οθόνη τους, να καταγράφουν τη συνεδρία και ακόμη και να ανάβουν τα φωτα από απόσταση.

Microsoft HoloLens 2

Η Microsoft παρότι έχει μπει στο λεγόμενο Metaverse εδώ και καιρό με τα Mixed Reality κράνη HoloLens, (με τον χρήστη να βλέπει ταυτόχρονα το περιβάλλον γύρω του και τα γραφικά), ωστόσο αυτά έχουν μεγάλη απήχηση σε μια σειρά τομέων όπως η εκπαίδευση, η ιατρική φροντίδα, οι κατασκευτές αλλά και στον στρατό μια και μέσω τηλεπαρουσίας μπορούν να συνεργαστούν ομάδες σε οποιαδήποτε μέρη του κόσμους. Μια παρόμοια λύση με αυτή της Ford έχει υλοποιήσει και η Mercedes-Benz μέσω HoloLens.

HTC Vive 

H HTC παρότι επίσης δίνει έμφαση στην διασκέδαση και το VR, όπως και η Meta με το Occulus, μετρά ήδη πολλές υλοποιήσεις στην βιομηχανία και ειδικά στους developers  σε τομείς όπως η εκπαίδευση – προσωμοίωση, σχδιασμό – οπτικοποίηση αλλά και στις πωλήσεις -marketing.

10 κορυφαίες AR/VR Startups 

HeroSight 
Πρόκειται για μια σουηδική Startup η οποία αναπτύσσει εκπαιδευτικά σενάρια μέσω AR για σωστικά συνεργεία, την αστυνομία, την πυροσβεστική κ.α.

Realiscape
Μια ελληνική Startup με έδρα τη Πάτρα η οποία ειδικεύται επίσης σε εκπαιδευτικά σενάρια και προσωμοιώσεις ακριβείας για την ναυτιλία, την βιομηχανία, τον στρατό κ.α.

Magos
Άλλη μια ελληνική Startup η οποία έχει φτιάξει ειδικά γάντια τα οποία παράγουν δεδομένα κινήσεων και αίθησης ακριβείας για διάφορες εφαρμογές με πρώτη και καλύτερες τις ιατρικές.

Apricus Med-Tech
Μια βρετανική Startup η οποία ειδικεύεται στην εκπαίδευση και την συνεργασία χειρουργών.

Orama VR
Ελληνική Startup η οποία επίσης ειδικεύεται στην ιατρική εκπαίδευση και ειδικά στις χειρουργικές πράξεις.

Designhubz
Η Startup έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα VR και AR ειδικά για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Re-flekt
H Startup απο την Γερμανία έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας και εκπαίδευσης για την βιομηχανία και τις κατασκευές.

Augmenteed
Η Startup απο την Σιγκαπούρη προσφέρει λύσεις AR για πολλούς τομείς αλλά και απομακρυσμένη υποστήριξη και εκπαίδευση.

Leap
Είναι μια ελληνική ομάδα ανάπτυξης εφαρμογών γύρω απο το AR και το VR με μεγάλη εμπειρία και ειδίκευση στον τουρισμό και όχι μόνο.

Moptil 
Άλλη μια ελληνική Startup με ειδίκευση στην λεπτομερή απεικόνηση αρχαιολογικών χώρων.

Συντάκτης: Γιώργος Κουρκουτάς

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria