Το φάντασμα της ακρίβειας πλανάται πάνω από την ΕΕ - Οι φόβοι της κυβέρνησης - OlaDeka

Το φάντασμα της ακρίβειας πλανάται πάνω από την ΕΕ – Οι φόβοι της κυβέρνησης

Μπορεί στην Ελλάδα ο πληθωρισμός να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, αυτό μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο που παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα και σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα άφησε να εννοηθεί ότι ο πληθωρισμός τόσο το Νοέμβριο όσο και τον Ιανουάριο, δεν αποκλείεται να υπερβεί τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή του Οκτωβρίου που ήταν στο 3,4%.

Την ίδια στιγμή έχει ανοίξει παράθυρο προκειμένου, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο, να υπάρξει και νέα παρέμβαση από την κυβέρνηση, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην κοινωνία. Ο υπουργός δήλωσε ότι «αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα παρέμβει περισσότερο». 

Νέο άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου 

Την ίδια ώρα επιστρέφει η ανησυχία μετά τη νέα άνοδο που παρουσιάστηκε στην τιμή του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα η τιμή του αερίου για τον επόμενο μήνα στην Ολλανδία, που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε 8% σήμερα στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη αυτή ήταν απόρροια της καθυστέρησης στη διαδικασία έγκρισης του βασικού νέου αγωγού από τη Ρωσία που επέτεινε τις ανησυχίες για το εάν η ήπειρος θα έχει επάρκεια αερίου φέτος τον χειμώνα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ανακοίνωσε χθες την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης του Nord Stream 2, του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, απαιτώντας από την Gazprom να σεβαστεί τη νομιμότητα παροχής αερίου στη Γερμανία και την ΕΕ, μεταφέροντας σε εταιρεία στη Γερμανία την δυνατότητα διανομής. Η κίνηση αυτή προκάλεσε φόβους ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε «αντίποινα», αναστέλλοντας την προγραμματισμένη αύξηση προμήθειας αερίου για να αναπληρωθούν τα ευρωπαϊκά αποθέματα.

Στον αντίποδα, το καλό νέο είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν πτώση 3% και το Brent υποχωρεί κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. 

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Ευρώπη

Τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Eνωσης κατέγραψε τον μήνα Οκτώβριο η Ελλάδα, βάσει νεότερων στοιχείων από την Eurostat, με την ενέργεια να διαδραματίζει σταθερά κομβικό ρόλο στις ανατιμήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, οι τιμές στην χώρα μας, εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο του 2020, αυξήθηκαν κατά 2,8%, σαφώς χαμηλότερα από το μέσο όρο στην ΕΕ, που ανέρχεται στο +4,4%.

Σημειώνεται, δε, πως σε όλα τα κράτη-μέλη της Eνωσης ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν μεγαλύτερος τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο.

Αλλωστε, σημαντικές αυξήσεις κατεγράφησαν στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Eνωσης. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός ανήλθε στο 4,6%, στη Γαλλία και την Ιταλία στο 3,2% και στην Ισπανία στο 5,4%. «Πρωταθλήτρια» η Λιθουανία, όπου το σχετικό ποσοστό άγγιξε το 8,2%.

Το κόστος της ενέργειας ήταν για έναν ακόμα μήνα ο κυριότερος παράγοντας για τις ανατιμήσεις, καθώς αυξήθηκε κατά 23,7% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, σε μία ακόμα υπενθύμιση ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη. Η αντίστοιχη αύξηση τον Σεπτέμβριο ήταν 17,6%.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria