Πόσο φούσκα… είναι η φούσκα της Tesla; - Η αποτίμηση 1,1 τρισεκ. δολάρια με απόδοση κεφαλαίου 40 και P/E 220 - OlaDeka

Πόσο φούσκα… είναι η φούσκα της Tesla; – Η αποτίμηση 1,1 τρισεκ. δολάρια με απόδοση κεφαλαίου 40 και P/E 220

Με τον Musk να κατέχει περιουσία 250 δισεκ. δολαρίων καθίσταται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αφού διαθέτει πλούτο μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδος.

Τελικά πόσο φούσκα είναι η φούσκα της αμερικανικής εταιρίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Elon Musk ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και βασικός μέτοχος με ποσοστά 23% μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης έχει περιουσία 250 δισεκ. δολαρίων.
Πρόσφατα σχεδίαζε να πουλήσει το 10% των μετοχών και ήδη πούλησε 3,7% των μετοχών που κατείχε για φορολογικούς λόγους και άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης.
Η Tesla όμως αξίζει 1.100 δολάρια ανά μετοχή ή 1,1 τρισεκ. δολάρια συνολική αποτίμηση;
Προφανώς και όχι;

Η Tesla είναι περισσότερο μια χρηματιστηριακή προσδοκία, που έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια φούσκα και λιγότερο μια εταιρία που δημιουργεί κέρδη.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Η Tesla έχει ενεργητικό 57,8 δισεκ. δολάρια είναι δηλαδή σχεδόν 40% μικρότερη από μια από τις 4 ελληνικές τράπεζες.
Έχει 27 δισεκ. κεφάλαια και 16 δισεκ. cash
Για το 2021 εκτιμάται ότι τα κέρδη θα ανέλθουν στα 5 δισεκ. δολάρια που αυτό μεταφράζεται σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 40… π.χ. η Eurobank στην Ελλάδα είναι 0,7 και σε P/E δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς κέρδη περίπου 220.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Tesla δεν δικαιολογεί αυτές τις αποτιμήσεις αλλά μια χρηματιστηριακή αγορά όπως η Wall μπορεί να κάνει τόσο μεγάλο λάθος;

Ποιες οι αιτίες της ανόδου;

Οι βασικές αιτίες της ανόδου δεν είναι ούτε οι πωλήσεις, ούτε τα κέρδη της Tesla, είναι οι προσδοκίες από τα εργοστάσια που κατασκευάζει διεθνώς αλλά και η στροφή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Όμως ακόμη περισσότερο είναι τα επενδυτικά funds που έχουν τοποθετηθεί στην μετοχή αλλά και οι μικρομέτοχοι που έχουν πιστέψει τον Elon Musk ο οποίος καταφέρνει να δημιουργεί προσδοκίες γύρω από το όνομα του.
Με τον Musk να κατέχει περιουσία 250 δισεκ. δολαρίων καθίσταται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αφού διαθέτει πλούτο μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Οι μικρομέτοχοι έχουν υποστηρίξει ένθερμα την μετοχή της Tesla και μαζί με τους μικροεπενδυτές και η Vanguard με 5,8%, η Capital με 3,7%, η BlackRock με 3,4%, η Fidelity και η Norges Bank Investment Managamenert.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο ο Musk έχει πείσει μεγάλους επενδυτές και μικρομετόχους ότι η Tesla είναι το μέλλον.
Μπορεί να έχει ROΕ απόδοση ιδίων κεφαλαίων 40 και να διαπραγματεύεται στην Wall Street 220 φορές τα κέρδη του 2021… αλλά αυτό δεν έχει σημασία… σημασία έχουν οι προσδοκίες…
Όμως ότι και να συζητούμε… η Tesla είναι μια τεράστια φούσκα τουλάχιστον με βάση τις παραδοσιακές μεθόδους αποτίμησης.
Ενδεικτικό ότι η Mercedes της Daimler έχει χρηματιστηριακή αξία 95 δισεκ. ευρώ είναι δηλαδή μόλις το 10% της Tesla σε χρηματιστηριακούς όρους ενώ η Ferrari με 66 δισεκ. δολάρια είναι το 6% της Tesla πάντα σε χρηματιστηριακούς όρους….

Αυτό δικαιολογείται;

Η κινεζική Nio έχει αποτίμηση 65 δισεκ. δολάρια…

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria