Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στις προτάσεις για εμβόλια «διαβατήρια» στο Ηνωμένο Βασίλειο - OlaDeka

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στις προτάσεις για εμβόλια «διαβατήρια» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η προειδοποίηση των ειδικών καθώς τα μέτρα κατά του Covid σε όλη την Ευρώπη οδηγούν σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες

Οι προτάσεις για την επιβολή διαβατηρίων εμβολίων και άλλων περιορισμών στις μετακινήσεις μη εμβολιασμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, προειδοποίησαν οι επιστήμονες την περασμένη εβδομάδα. Αυτά τα σχέδια δεν θα οδηγήσουν σε γρήγορες μειώσεις των αριθμών περιπτώσεων Covid-19 και θα μπορούσαν να προκαλέσουν εχθρότητα σε μελλοντικές εκστρατείες εμβολίων, ανέφεραν.
Αυτές οι προειδοποιήσεις έγιναν αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γερμανίας και της Νορβηγίας – αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα ότι ετοιμάζονταν να ενισχύσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της χαμηλής πρόσληψης εμβολίων Covid-19, καθώς τα ποσοστά περιπτώσεων συνεχίζουν να εκτοξεύονται σε ολόκληρη την ήπειρο. Την Παρασκευή, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία δόση από την 1η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.
Η Σλοβακία απαγορεύει επίσης τα μη εμβολιασμένα άτομα από όλα τα μη έκτακτης ανάγκης καταστήματα και εμπορικά κέντρα, ενώ στην Ελλάδα νέοι περιορισμοί θα αποτρέψουν τις επισκέψεις σε μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους, μουσεία και γυμναστήρια.
Τα σκληρά μέτρα οδήγησαν σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι- κρατώντας πανό “όχι στον εμβολιασμό” -συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ηρώων της Βιέννης και η ολλανδική αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε τουλάχιστον δύο άτομα μετά την έκρηξη αναταραχών στο Ρότερνταμ για τα νέα μέτρα Covid-19 στην Ολλανδία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι τα διαβατήρια εμβολίων έχουν σημαντική υποστήριξη στις περισσότερες χώρες. “Είναι ένας τρόπος ενθάρρυνσης των ανθρώπων να κάνουν το εμβόλιο και να μειώσουν τα ποσοστά μετάδοσης Covid-19”, δήλωσε ο καθηγητής Mark Woolhouse του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
“Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για τον εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων και άλλες δύο εβδομάδες ώστε ένα άτομο να είναι πλήρως προστατευμένο. Έτσι, εάν η προτεραιότητα είναι να μειώσουμε τα ποσοστά μετάδοσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δεν θα στρεφόμουν αρχικά στα διαβατήρια εμβολίων, αλλά στα διαβατήρια άρνησης.”
Αυτό το σημείο υποστηρίχθηκε από τον Raghib Ali του Πανεπιστημίου του Cambridge. “Δεν νομίζω ότι τα υποχρεωτικά εμβόλια είναι καλή ιδέα”, είπε στον Observer. “Το βασικό πράγμα με τον εμβολιασμό είναι να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Εάν αφαιρέσετε τη συγκατάθεση από τους ανθρώπους για να πάρετε ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο, αυτή θα χαθεί.”
Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κινδυνεύει να ακολουθήσει την Ευρώπη, πρόσθεσε. “Η Ευρώπη ακολουθεί εμάς, όσον αφορά τους αριθμούς περιπτώσεων λόγω της μεταγενέστερης άφιξης του κύματος Δέλτα στην ήπειρο και επειδή η ανοσία τους μειώνεται αργότερα από ό, τι εδώ, λόγω των προγραμματισμένων εμβολιασμών που ξεκινούν αργότερα.”
Ο Simon Williams του Πανεπιστημίου Swansea επεσήμανε το πρόγραμμα πιστοποίησης της Σκωτίας, το οποίο απαιτούσε από τους παρευρισκόμενους σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλα αθλητικά γεγονότα να δείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους: “τα στοιχεία έδειξαν, στην καλύτερη περίπτωση, ότι το πρόγραμμα απέφερε μόνο μια μικρή αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού.”
Ο Williams πρόσθεσε ότι εάν καθιερωθούν διαβατήρια εμβολίων, θα ήταν απίθανο να προκαλέσουν την αντίδραση εκείνων που απλώς δίσταζαν να κάνουν ένα εμβόλιο. “Αλλά για εκείνους που είναι εντόνως απρόθυμοι στο εμβόλιο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ένα αντίθετο αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες όταν παρουσιάζονται νέα προγράμματα εμβολίων για τον Covid ή την γρίπη ή άλλες ασθένειες.”
Αυτό το σημείο υποστηρίχθηκε από τον εμπειρογνώμονα εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου Peter English. “Το ” πρόβλημα ” με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι ότι δεν αντιμετωπίζει απαραίτητα το ζήτημα της πρόσληψης εμβολίων, ιδιαιτέρως όταν είναι ήδη αρκετά υψηλό. Είναι δύσκολο να επιβληθεί. Πώς εμβολιάζεται κάποιος που αρνείται τη συγκατάθεση; Αυξάνει πραγματικά το ποσοστό του πληθυσμού που κάνει το εμβόλιο; Αυξάνει τη δυσπιστία στον εμβολιασμό, αυξάνει τη διαφωνία και τη διαμαρτυρία και έτσι μειώνει την πρόσληψη εμβολιασμού;”
Ο καθηγητής David Matthews του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ δήλωσε ότι είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε να μιλάμε με ενήλικες που είχαν αποφασίσει να μην κάνουν το εμβόλιο εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Πρέπει να συνεργαστούμε μαζί τους και ελπίζουμε ότι θα ξανασκεφτούν τους λόγους για τους οποίους δεν εμβολιάστηκαν υπό το πρίσμα των πληροφοριών που έχουμε από όλο τον κόσμο, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και λειτουργούν. Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πανδημία και ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν περισσότερα lockdown.”
Ωστόσο, ο καθηγητής Lawrence Young του Πανεπιστημίου Warwick έδωσε έμφαση στο ότι τα διαβατήρια εμβολίων πρέπει να θεωρηθούν σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του Covid-19.
“Εάν τα τρέχοντα επίπεδα λοίμωξης και νοσηλείας στην Αγγλία συνεχίσουν ή αυξηθούν ακόμη περισσότερο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού εισάγοντας κάποια μορφή διαβατηρίου εμβολίου, παράλληλα με την εφαρμογή υποχρεωτικών μάσκων προσώπου σε πολυσύχναστους, ανεπαρκώς αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. Αυτές είναι μικρές δυσκολίες που θα μπορούσαν πραγματικά να μας βοηθήσουν τους χειμερινούς μήνες παράλληλα με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη αναμνηστικών εμβολιασμών.”

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ειρήνη Παγκουλίδου

Με πληροφορίες από το The Guardian

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria