Νέα «έκρηξη» ακρίβειας το Νοέμβριο στην Ελλάδα - Στο 4,3% «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός -Ιστορικό υψηλό για Ευρωζώνη, στο 4,9% - OlaDeka

Νέα «έκρηξη» ακρίβειας το Νοέμβριο στην Ελλάδα – Στο 4,3% «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός -Ιστορικό υψηλό για Ευρωζώνη, στο 4,9%

Το ράλι ανόδου των τιμών εντάθηκε το Νοέμβριο, όπως αποδεικνύουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat για λογαριασμό των κρατών-μελών. Στην Ελλάδα καταγράφεται άνοδος τιμών κατά 4,3%, έναντι ανόδου κατά 2,8% τον Οκτώβριο και κατά 1,9% το Σεπτέμβριο.Advertisement

Κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 4,9%, δηλαδή  έσπασε για 2ο συνεχή μήνα τα ιστορικά υψηλά επίπεδα (η μέτρηση ξεκινά από τον Ιανουάριο του 1997). Τον Ιανουάριο είχε φτάσει στο 4,1% «ισοφαρίζοντας» την μεγάλη άνοδο που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2008. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας στην Ευρωζώνη φτάνει στο 27,4%, έναντι ανόδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατά 23,7% τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat είναι προσωρινά και επισήμως (για την Ελλάδα) θα ανακοινωθούν στην τελική τους μορφή από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Δεκεμβρίου. Αυτό που ανακοινώνει το κοινοτικό στατιστικό όργανο είναι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών ο οποίος διαφοροποιείται οριακά σε σχέση με το δείκτη τιμών Καταναλωτή που μετράται εγχωρίως.

Παρά πάντως τη μεγάλη επιτάχυνση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, η ελληνική επίδοση παραμένει κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Χαμηλότερος δείκτης καταγράφεται μόνο στην Αυστρία, στην Ιταλία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στην Πορτογαλία και στη Μάλτα.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο ο εναρμονισμένος δείκτες τιμών διαμορφώθηκε στο 2,8% όταν ο γενικός δείκτης τιμών έφτασε στο 3,4%. Με το οικονομικό επιτελείο να έχει ήδη προαναγγείλει ότι δεν αποκλείει στο τέλος του έτους την άνοδο του δείκτη ακόμα και σε επίπεδα και στα επίπεδα του 4%….

Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να συνεχιστούν, όπως καταγράφεται από τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής συγκυρίας. Στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν για τις μετρήσεις του ΙΟΒΕ του μηνός Δεκεμβρίου καταγράφεται, για έναν ακόμα μήνα, ιστορικό υψηλό προσδοκιών ανατιμήσεων, τόσο από πλευράς ελληνικής βιομηχανίας όσο και από πλευράς υπηρεσιών αλλά και λιανεμπορίου.

Επισήμως η κυβέρνηση εκτιμά ότι το φαινόμενο της ακρίβειας θα είναι μεν προσωρινού χαρακτήρα, αλλά υψηλότερης έντασης και διάρκειας από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί και δηλώνει έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης εφόσον αυτά κριθούν αναγκαία

Οι διαφορές ανάμεσα στον γενικό και στον εναρμονισμένο δείκτη είναι στα εξής σημεία:

  • Το έτος αναφοράς του ΕνΔΤΚ είναι το 2015=100,0 και του εθνικού ΔΤΚ το 2009=100,0.
  • Ο ΕνΔΤΚ καλύπτει τις καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιούνται στην οικονομική επικράτεια της Χώρας ανεξάρτητα από ποιους γίνονται (μόνιμοι ή μη μόνιμοι κάτοικοι), ενώ ο εθνικός ΔΤΚ καλύπτει τις καταναλωτικές δαπάνες των ιδιωτικών νοικοκυριών μόνιμων κατοίκων στην οικονομική επικράτεια και στην αλλοδαπή.
  • Οι συντελεστές στάθμισης των ειδών του ΕνΔΤΚ υπολογίζονται βάσει στοιχείων των Εθνικών Λογαριασμών και της ΕΟΠ, ενώ του εθνικού ΔΤΚ υπολογίζονται βάσει στοιχείων της ΕΟΠ (έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria