Μ. Αντωνίου στο συνέδριο Cisco-Deloitte-Amazon: Επιτακτική ανάγκη για ασφάλεια που δημιουργεί το Διαδίκτυο - OlaDeka

Μ. Αντωνίου στο συνέδριο Cisco-Deloitte-Amazon: Επιτακτική ανάγκη για ασφάλεια που δημιουργεί το Διαδίκτυο

Εκδήλωση, που διοργάνωσαν Deloitte, Cisco και Amazon Web Services, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα : «Κυβερνοασφάλεια στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού»

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στις πολιτικές κυβερνοασφάλειας, καθώς οι σχέσεις με την Ελλάδα ανέρχονται σε νέα υψηλά επίπεδα, έδωσε σήμερα η γενική πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας της για τη συλλογική ασφάλεια όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και «την καταπολέμηση των κακόβουλων επιρροών, της εσκεμμένης παραπληροφόρησης (disinformation) και των σύνθετων κυβερνοαπειλών στη διατλαντική κοινότητα».

Μιλώντας σε ημερίδα, με τίτλο «Η κυβερνοασφάλεια στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού», που διοργανώνουν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι Deloitte, Cisco και Amazon Web Services, η Ελίζαμπεθ Λι επισήμανε ότι η κυβερνοασφάλεια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την κοινή ευημερία και τη συλλογική ασφάλεια, ιδίως την τελευταία διετία, που εν μέσω πανδημίας «οι κυβερνοεγκληματίες βρίσκουν νέους και καλύτερους τρόπους, για να εκμεταλλεύονται την αυξανόμενη εξάρτηση από την τεχνολογία».

«Κλήση αφύπνισης» για όλους η κυβερνοεπίθεση στον δήμο Θεσσαλονίκης

«Οι επιχειρήσεις μας και οι τοπικές κυβερνήσεις, οι πιο κρίσιμες υποδομές μας, από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τα νοσοκομεία, είναι όλα ευάλωτα στις κακόβουλες προθέσεις. Παγκοσμίως, το 2020, το κυβερνοέγκλημα απογειώθηκε, ενώ η Ελλάδα το είδε να αυξάνεται κατά 21% το 2021. Μέχρι το 2025, το κυβερνοέγκλημα εκτιμάται ότι θα στοιχίζει στο κόσμο 10,5 τρισ. δολάρια ετησίως. Μεταξύ όλων των δραστηριοτήτων του κυβερνοεγκλήματος, το ransomware (σ.σ. κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να κλειδώσει μια συσκευή ή να κρυπτογραφήσει τα περιεχόμενά της, προκειμένου να αποσπάσει λύτρα από τον χρήστη για την επαναφορά των αρχείων του) έχει αποτελέσει μείζονα απειλή. Ένας στους 60 οργανισμούς παγκοσμίως βιώνει αντίκτυπο λόγω του ransomware κάθε εβδομάδα. Ο δήμος της Θεσσαλονίκης πολύ πρόσφατα βίωσε μια τέτοια επίθεση. Αυτή (η κυβερνοεπίθεση) ήταν μια τρομερή προειδοποίηση και κλήση αφύπνισης για όλους μας και αποτέλεσε την έμπνευση για το συνέδριο που διοργανώνεται σήμερα» επισήμανε η Αμερικανίδα γενική πρόξενος, η οποία υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συνεργασία με την Ελλάδα στο μέτωπο της κυβερνοασφάλειας. Η ίδια δε, όπως είπε, αισθάνεται ευτυχής που συνέδρια, όπως το σημερινό, εξυπηρετούν αυτόν τον στόχο.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτισσα επισήμανε ακόμα ότι παρά τις προσπάθειες και τους πόρους που επενδύονται στην κυβερνοασφάλεια, οι αρχές επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν μπορούν πάντα να εντοπίζουν και να οδηγούν στη δικαιοσύνη τους κυβερνοεγκληματίες. «Και παρότι πολλές από αυτές τις επιθέσεις φαίνεται ενίοτε να είναι τυχαίες, μπορεί επίσης να έχουν πολιτικά κίνητρα (…) Το FBI έχει διεξάγει έρευνες για περισσότερους από 100 διαφορετικούς τύπους επιθέσεων με ransomware και πολλές από αυτές διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από κυβερνοεγκληματίες στη Ρωσία. Παρόμοιες επιθέσεις, προερχόμενες από τη Ρωσία, στόχευσαν και ελληνικές εταιρίες», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως, ομοίως, φέτος το καλοκαίρι, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ έφεραν στο φως «κακόβουλες δραστηριότητες, στον κυβερνοχώρο, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που είχαν ως στόχο την υπονόμευση της αμερικανικής, ευρωπαϊκής και εθνικής ασφάλειας (…) Oι ΗΠΑ εξακολουθούν να παροτρύνουν τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να λάβουν άμεσα μέτρα και να κάνουν επενδύσεις για την κυβερνοασφάλεια».

Η Ελίζαμπεθ Λι αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη, οι υποδομές των χωρών να γίνουν λιγότερο ευάλωτες στις κυβερνοεπιθέσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, και εξήρε τη «φανταστική», όπως είπε, δουλειά του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, του υπουργείου και της ομάδας του, προς την κατεύθυνση της μετάβασης της χώρας σε ένα πιο ψηφιακό μέλλον εν μέσω πανδημίας, υπενθυμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι το 2020 θεσμοθετήθηκε η Εθνική Πολιτική Κυβερνοασφάλειας για την περίοδο έως το 2025, με ξεκάθαρους στόχους και δράσεις.

Έξαρση κυβερνοεπίθεσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Κατά τον χαιρετισμό της, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου επισήμανε την αυξανόμενη και επιτακτική ανάγκη για ασφάλεια που δημιουργεί το Διαδίκτυο, καθώς ναι μεν έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για εγκληματικές δραστηριότητες.

Η κ. Αντωνίου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατήρτισε Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας για την περίοδο 2020-2025, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι άμεση η ανάγκη για τη διαρκή αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό του σχετικού σχεδιασμού, καθώς όσο αυξάνεται η εξάρτηση από την τεχνολογία και το Διαδίκτυο, τόσο «μεγαλώνει κι η επιφάνεια επίθεσης». Πρόσθεσε πως η Ελλάδα μετέχει σε όλα τα σχετικά ευρωπαϊκά και διεθνή fora κι έχει λάβει σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών με στόχο τη διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος για τη χρήση της νέας τεχνολογίας.

Το συνέδριο φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη και ο συντονιστής του, Νίκος Λαμπρογιώργος, Senior Αccount Manager Δημόσιου Τομέα της Cisco για την Ελλάδα, άνοιξε τις εργασίες του επισημαίνοντας ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε έξαρση των κυβερνοεπιθέσεων, κυρίως στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αρκετά περιστατικά και στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria