«Βουτιά» 11% στην τιμή του φυσικού αερίου, αυξάνει τις προμήθειες η Ρωσία - OlaDeka

«Βουτιά» 11% στην τιμή του φυσικού αερίου, αυξάνει τις προμήθειες η Ρωσία

Η Gazprom αυξάνει, όπως είχε υποσχεθεί ο Βλ. Πούτιν, τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, βοηθώντας και στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.

Ηεκπλήρωση της υπόσχεσης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση την τιμή του στην ολλανδική αγορά και να δημιουργήσει ελπίδες για αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο φυσικού αερίου Dutch TTF υποχώρησε άνω του 11%, καθώς σημειώθηκε αύξηση των ροών φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, σε μία επιβεβαίωση των λόγων του κ. Πούτιν, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα φροντίσει να βοηθήσει στην αύξηση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. 

Η ημερήσια πορεία του προθεσμιακού συμβολαίου Δεκεμβρίου στην ολλανδική αγορά

Η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της σε απόλυτο βαθμό στη ρωσική δραστηριότητα, καθώς υπάρχουν και δημοπρασίες την ερχόμενη Δευτέρα 15/11, ενώ αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Gazprom δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μία νέα γενναία αύξηση των προμηθειών εάν δεν υπάρξουν απτές αποδείξεις για χαλάρωση των αντιρρήσεων που εκφράζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τον αγωγό Nord Stream 2. 

Η υποχώρηση των τιμών για το φυσικό αέριο άφησε το αποτύπωμά της και στις αντίστοιχες για το ηλεκτρικό ρεύμα, με τα προθεσμιακά συμβόλαια έτους στη Γερμανία να υποχωρούν 5,4% στα 108 ευρώ, ενώ τα μηνιαία αποδυναμώθηκαν σχεδόν 10%. 

Αυξάνονται οι προμήθειες φυσικού αέριοπυ στα σύνορα Ουκρανίας – Σλοβακίας 

Βάσει δηλώσεων του κ. Σεργκέι Μακόγκον, επικεφαλής της ουκρανικής Gas Transmission System Operator, η Gazprom ετοιμάζεται να «ρίξει» στην ευρωπαϊκή αγορά 19 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ για δεύτερη διαδοχική μέρα αυξήθηκαν και οι προμήθειες που φθάνουν στη Γερμανία από το Mallnow μέσω της Πολωνίας. 

Νέα αύξηση αποστολών μέσω της Πολωνίας 

Την ίδια ώρα η Ρωσία, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Νικολάι Σουλγκίνοφ θα προχωρήσει σε αύξηση της ετήσιας παραγωγής φυσικού αερίου για φέτος, με το σύνολό της να φθάνει στα 777 δισ. κυβικά μέτρα και να είναι αυξημένη κατά 12% σε σύγκριση με το 2020. 

Πάντως μέχρι στιγμής οι ρωσικές αποστολές παραμένουν χαμηλότερες από τη φυσιολογική ποσότητά τους για το φθινόπωρο, ενώ οι προβλέψεις για πιο επιθετικό χειμώνα στην Ευρώπη δημιουργούν αρκετά αρνητικά δεδομένα. 

Παραμένουν χαμηλότερα του συνηθισμένου οι ρωσικές αποστολές προς την Ευρώπη

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria