Ακόμα περισσότερα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με τεστ και σε τράπεζες, Δημόσιο από σήμερα - OlaDeka

Ακόμα περισσότερα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με τεστ και σε τράπεζες, Δημόσιο από σήμερα

Το Σάββατο τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα, με σαρωτικούς ελέγχους σε καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, εστίαση, κομμωτήρια, κλπ., ενώ δεν έλειψαν και τα πρόστιμα. Από σήμερα, Δευτέρα, όσοι ανεμβολίαστοι θέλουν να εξυπηρετηθούν σε δημόσιες υπηρεσίες ή υποκαταστήματα των τραπεζών, θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ κορονοϊού (PCR ή rapid test), μαζί με ταυτότητα (ή άλλο νόμιμο πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας), αλλιώς δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο χώρο.

Από την άλλη, για τους εμβολιασμένους χρειάζεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για οποιαδήποτε δραστηριότητα, μαζί με την ταυτότητα.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, όλοι οι ανεμβολίαστοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως.

Η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, στους μεικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως τα κομμωτήρια, θα γίνεται υποχρεωτικά με μοριακό (PCR) ή rapid test.

Εξάλλου, με self test θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών στους μεικτούς χώρους, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στους ανοιχτούς (μεικτούς) χώρους, είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ (μοριακού ή rapid), ενώ ο ανώτατος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι είναι οι 10 πελάτες, μαζί και η τήρηση όλων των μέτρων αποστασιοποίησης.

Ανοικτός χώρος ορίζεται αυτός που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών από το δάπεδο του χώρου.

Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, αν υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.

Οι μη εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται rapid test σε σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και εκκλησίες. Η Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς και τον κλήρο να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, στέλνοντας μήνυμα στους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή PCR).

Η διενέργεια των τεστ με τη μέθοδο PCR πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών, ενώ ο έλεγχος με rapid test πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Η βεβαίωση πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς (δημόσια ή ιδιωτικά) και να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας και βεβαιώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Τέλος, το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μετά από τεστ PCR ή rapid test, εντός 30 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria