Ακρίβεια: Όλοι οι δείκτες με τη σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ - OlaDeka

Ακρίβεια: Όλοι οι δείκτες με τη σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ

Άλμα καταγράφει ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο κατά 132% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,9%, αλλά και σε βασικά είδη διατροφής όπως το αρνί και το ελαιόλαδο, είχαν ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 3,4% τον περασμένο μήνα, από 2,2% που ήταν.

Σημαντικές είναι και οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με 18,9%, αλλά και στα αεροπορικά εισιτήρια φτάνει το 30%.

Οι αυξήσεις έναντι του Οκτωβρίου του 2020 προέκυψαν από:

  • 3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, πατάτες, καφές-κακάο-τσάι, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.
  • 0,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 11,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 0,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις οικιακές συσκευές και επισκευές.
  • 9,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria