BofA: Από το πετρέλαιο των $100 θα μπορούσε να ξεσπάσει η επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση - OlaDeka

BofA: Από το πετρέλαιο των $100 θα μπορούσε να ξεσπάσει η επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση

H παγκόσμια έλλειψη ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014 και να πυροδοτήσει την επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με την Bank of America. 

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη εκτοξευτεί σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε πετρέλαιο αξίας 200 δολαρίων το βαρέλι και η BofA εκτιμά πως μια αύξηση της ζήτησης για ντήζελ θα μπορούσε να οδηγήσει και το αργό σε αντίστοιχη περιοχή. Με τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να έχουν φτάσει στα όριά τους και τα κόστη ενέργειας να κινούνται ανοδικά ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μακροοικονομική κρίση, σύμφωνα με την τράπεζα.

Η άνοδος της τιμής του αργού ενδέχεται να προέλθει από τρεις παράγοντες: τη στροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του αερίου, την αύξηση της κατανάλωσης αργού στη διάρκεια ενός κρύου χειμώνα και την αυξημένη ζήτηση από την αεροπλοΐα καθώς οι ΗΠΑ ανοίγουν εκ νέου τα σύνορά τους.

«Εάν αυτοί οι παράγοντες συνδυαστούν, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν απότομα και να οδηγήσουν σε έναν δεύτερο γύρο πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον κόσμο», σημειώνουν οι αναλυτές. «Για να το θέσουμε διαφορετικά, ίσως απέχουμε μία καταιγίδα μακριά από τον επόμενο μακρο τυφώνα».

Για την τιμή του ντίζελ, η BofA εκτιμά ότι θα μπορούσε να σκαρφαλώσει πάνω από τα 120 δολ. το βαρέλι, με τα αποθέματα να συρρικνώνονται καθώς τα διυλιστήρια έθεσαν ως προτεραιότητα την παραγωγή βενζίνης τους τελευταίους μήνες. Άλλα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για θέρμανση γνωρίζουν ήδη άνοδο, με τις αμερικανικές τιμές προπανίου να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Πέραν του κρύου χειμώνα, η BofA θεωρεί, επίσης, ότι η υποεπένδυση σε commodities εξαιτίας των χαμηλών αποδόσεων είναι επίσης παράγοντας αύξησης των τιμών του πετρελαίου μακροπρόθεσμα.

«Πλέον στα χαρτιά βρίσκεται μια πολυετής ανοδική πορεία των τιμών του αργού», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria