250 εκατ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα για την χρηματοδότηση Startup εταιρειών! - OlaDeka

250 εκατ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα για την χρηματοδότηση Startup εταιρειών!

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενεργοποίηση λεγόμενου «έξυπνου» χρήματος και η δημιουργία νέων σχημάτων, επιχειρηματικών και επενδυτικών κεφαλαίων. Συνολικά οι Startup εταιρείες θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από μια «δεξαμενή» 2 δισ. ευρώ!

Στην ενεργοποίηση του «έξυπνου» χρήματος «ποντάρει» η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα αυτή της νεοφυούς επιχειρηματικότητας η οποία τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι και μέλλον έχει και κεφάλαια μπορεί να προσελκύσει.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που σήμερα είναι προς «εκμετάλλευση» και που συνδέονται με το ΕΣΠΑ ανέρχονται μέχρι και του συνολικού ποσού των 250 εκατ. ευρώ και απευθύνονται εξ’ ολοκλήρου τις Startup εταιρείες.

Τα εν λόγω κεφάλαια συνδέονται με τις επενδύσεις αρχικού σταδίου που χρειάζεται μια Startup εταιρεία, ενώ μπορούν να φθάσουν σε ακόμη ένα ή και δύο επιπλέον επίπεδα χρηματοδότησης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα κεφάλαια αυτά δεν είναι «κλειδωμένα», αλλά μπορούν να αντλήσουν, ανάλογα τις συνθήκες και τα δεδομένα κάθε χρονικής στιγμής, περαιτέρω χρηματοδότηση, από ένα «pool» που φθάνει τα 2 δις. ευρώ και συνδέονται, πάντοτε, με το ΕΣΠΑ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η κουλτούρα της επιχειρηματικότητα, τόσο από τους εν δυνάμει Startuppers, καθώς επίσης και όσων επιθυμούν να επενδύσουν, αλλά και να διαχειριστούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια.

Έτσι μετά τη «γενιά» των διαχειριστών που προέκυψαν από κοινού, τα Jeremy και Equity Fund η κυβέρνηση «βλέπει» μια ακόμη νέα «γενιά» διαχειριστών οι οποίοι θα συνδέσουν την επαγγελματική τους πορεία από τούδε και στο εξής με τα νέα funds που θα δημιουργηθούν και τα οποία ήδη βρίσκονται στην φάση της αξιολόγησης. Στο άμεσο, λοιπόν, διάστημα αναμένεται η δημιουργία τουλάχιστον 4 νέων επενδυτικών ταμείων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν σχήματα που έρχονται με στόχο να εκμεταλλευθούν τις ευνοϊκές – φορολογικές – ρυθμίσεις που παρέχει η κυβέρνηση π.χ. στους επενδυτικούς αγγέλους.

Η επόμενη ημέρα των Equity Funds

Θετικά αξιολογεί η κυβέρνηση την πορεία των Equity Funds αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες «γκρίζες» ζώνες, όπως λ.χ. η φορολογική έδρα ορισμένων τις οποίες και θέλει να διορθώσει. Έτσι, σήμερα, τα Equity Funds βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης νέων κεφαλαίων έχοντας ως «προίκα» την πορεία τους στο προηγούμενο χρονικό διάστημα στην οποία είχαν ενισχυθεί με κεφάλαια από το IEF.

Κι εάν τα Equity Funds φαίνεται να παίρνουν βαθμό «πάνω» από την «βάση», δεν ισχύει το ίδιο για τα Jeremy Funds που αξιολογούνται με βαθμό κάτω από την «βάση».

Τέλος, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει περαιτέρω την θέση και των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, καθώς και όλους τους «παίκτες» που έχουν σταθεί δίπλα στην ελληνική Startup σκηνή η οποία δεν θα πρέπει να αμελούμε πως «γεννήθηκε» και «ανδρώθηκε» στα χρόνια της κρίσης!

Γιάννης Διονάτος

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria