Τσιόδρας: Λανθασμένη εντύπωση ότι τα εμβόλια δεν «λειτουργούν» – Γλιτώσαμε 8.400 θανάτους - OlaDeka

Τσιόδρας: Λανθασμένη εντύπωση ότι τα εμβόλια δεν «λειτουργούν» – Γλιτώσαμε 8.400 θανάτους

Με τον εμβολιασμό έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας στις έκτακτες ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Εμβολιαστικού Προγράμματος στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποδοτικά».

«Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό, αυξάνονται τα κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας στην αρχή της ενημέρωσης, ξεκαθαρίζοντας πως είναι λανθασμένη εντύπωση πως τα εμβόλια δεν λειτουργούν.

Παρουσιάζοντας την ανάλυση της εμβολιαστικής προσπάθειας στην πατρίδα μας, ο καθηγητής σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα ανά συγκεκριμένο εμβόλιο σε σχέση με τους θανάτους παραμένει υψηλή.

Ακόμη και οι ατελώς εμβολιασμένοι με μία δόση έχουν μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 67%.

Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες είπε ο κ. Τσιόδρας.

Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.

Στη συνέχεια έκανε μια σύγκριση με την προ Δέλτα περίοδο, λέγοντας πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου διατηρείται και στη μετά-Δέλτα περίοδο.

«Υπολογίζεται πως με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους Πρακτικά αυτό σημαίνει πως χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε 8.400 παραπάνω από αυτούς που έχουμε», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποδοτικά», υπογράμμισε κλείνοντας την ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria