Τσίπρας: Εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις στη συμφωνία με τη Γαλλία - OlaDeka

Τσίπρας: Εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις στη συμφωνία με τη Γαλλία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε την αλλαγή στάσης εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στο θέμα της αγοράς φρεγατών

«Δεν συναινούμε σε μία λάθος στρατηγική για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, σε μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, σε μία Συμφωνία με δύο εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις». Με τις φράσεις αυτές ο Αλέξης Τσίπρας επισημοποίησε την καταψήφιση  από την αξιωματική αντιπολίτευση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας την οποία νωρίτερα στη Βουλή χαρακτήρισε “κακή” τονίζοντας ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. «Δεν είναι μία συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων, δεν είναι ιστορική, είναι ανισοβαρής» ανέφερε με νόημα.

Συγχρόνως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι η στάση του κόμματός του είναι “στάση ευθύνης και πατριωτική για τα εθνικά συμφέροντα” για να συμπληρώσει πως αυτό το “λάθος” θα το διορθώσει αύριο μία προοδευτική κυβέρνηση δίνοντας τη σωστή κατεύθυνση και σεβόμενη τους κόπους και τις θυσίες του λαού μας.

Εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού από Μητσοτάκη

Στην αρχή της παρέμβασής του ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε την κριτική στον πρωθυπουργό που κατήγγειλε τον ΣΥΡιζΑ για μικροκομματική σκοπιμότητας σχολιάζοντας: “Ποιος μιλάει” Αυτός που έκανε εμπόριο πατριωτισμού στη Συμφωνία των Πρεσπών με τους γέιτονές μας; Αυτός που επί δύο χρόνια αρνείται να φέρει τα τρία Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή υπό το φόβο του Μπογδάνου;” για να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη για εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μετατόπιση του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας καθώς με τη Συμφωνία “αποστασιοποιείται από τη λογική της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή” ενώ συγχρόνως διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και εκτίθεται η Ελλάδα σε κινδύνους”.

Σχολιάζοντας μάλιστα το υπέρογκο κόστος για τις αμυντικές δαπάνες ανέφερε πως “πάτε και ψωνίζετε φρεγάτες σαν να ψωνίζετε γραβάτες σε πολυκατάστημα”.  Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυξήθηκε 41% την ίδια ώρα που ο προϋπολογισμός για την υγεία-εν μέσω πανδημίας- μειώθηκε κατά 12%.

Η αλλαγή στάσης από τον Πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε την αλλαγή στάσης εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στο θέμα της αγοράς φρεγατών λέγοντας ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020 ο πρωθυπουργός έλεγε ότι η αγορά τους είναι ιδιαίτερα ακριβή 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και γι’ αυτό το λόγο η χώρα στράφηκε στην αγορά των Rafale. Επέμεινε στους δημοσιονομικούς κινδύνους τονίζοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση στη Συμφωνία για τη συμμετοχή της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι οδηγείται σε κλείσιμο. Κατήγγειλε σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ελέγξει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που φεύγει από το Ταμείο.

Ως προς την ουσία της Συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι το άρθρο 2 δεν καλύπτει τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ , “επομένως εάν έχουμε παραβίαση της ΑΟΖ η Γαλλία δεν είναι υποχρεωμένη να συμβάλει”. Επικαλέστηκε και σχετική απάντηση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών με βάση την οποία το Παρίσι εντάσσει στην Επικράτεια της χώρας μόνο το έδαφος και τα χωρικά ύδατα και δεν περιλαμβάνει τις ΑΟΖ.

Ως προς την αποστολή ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ της ΑΦρικής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η ίδια η Γαλλία αποφάσισε την σταδιακή συρρίκνωση των μάχιμων δυνάμεών της στην περιοχή όπου τα τελευταία 6 χρόνια σκοτώθηκαν 53 Γάλλοι στρατιώτες “και τώρα ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες”. Διερωτήθηκε: Αν ο μη γένοιτο στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα βάλετε όριο για να αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria