Το βραβευμένο Παλαβό Πορνό φτάνει στα σινεμά : 2 ταινίες + 2 σειρές για το ΣΚ - OlaDeka

Το βραβευμένο Παλαβό Πορνό φτάνει στα σινεμά : 2 ταινίες + 2 σειρές για το ΣΚ

Βραβευμένο Παλαβό Πορνό, φεστιβαλικά χιτ, μία αληθινή ιστορία εγκλήματος και ο αποχαιρετισμός του αγαπημένου μας On My Block στο Netflix

Λίγες επιλογές για ταινίες και σειρές αυτή την εβδομάδα, και καλές.

Δύο βραβευμένα φεστιβαλικά χιτ, μία αληθινή ιστορία εγκλήματος και ο αποχαιρετισμός του αγαπημένου μας On My Block. Αυτές τις ταινίες και σειρές ξεχωρίσαμε για αυτό το ΣΚ:

ΤΑΙΝΙΕΣ:

Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό (Babardeala Cu Bucluc Sau Porno Balamuc)

Ένας από τους πιο ακατηγοριοποίητους Ευρωπαίους σκηνοθέτες από όταν έσκασε στη σκηνή με το Everybody in Our Family και το Aferim!ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Radu Jude, επιστρέφει με το πιο αμετανόητα συγκρουσιακό έργο που έχουμε δει από εκείνον (και από άλλο σύγχρονο Ρουμάνο σκηνοθέτη μάλλον κιόλας).

Ένα ανδρόγυνο γυρίζει ένα βίντεο των ερωτικών του στιγμών που τελικά διαρρέει στο ίντερνετ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δουλειά της πρωταγωνίστριας στο ιδιωτικό σχολείο όπου εργάζεται ως δασκάλα. Στη διάρκεια της ιστορίας αυτής παρεμβάλλεται ένα μεσαίο κεφάλαιο που αναδιπλώνεται σε ένα παρατεταμένο μοντάζ όρων για τη σύγχρονη εποχή που περικλείουν σχεδόν κάθε φάση της ανθρώπινης ιστορίας, για να επιστρέψει στο ζήτημα του βίντεο και της ενδεχόμενης απόλυσης της ηρωίδας στο τρίτο κεφάλαιο.

Η πιο εμβυθιστική φάση της ταινίας ωστόσο (και οικεία για τους Έλληνες, ή τους κατοίκους Αττικής έστω) είναι η πρώτη της πράξη, όπου βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να περπατάει στους ασφυκτικούς δρόμους του Βουκουρεστίου περιτριγυρισμένη από βιαστικούς ανθρώπους που ζουν ο καθένας τη δική του ανερμάτιστη προσωπική οδύσσεια. Σκοντάφτουν, κορνάρουν, βρίζουν, ή σταματούν και αλλάζουν κατεύθυνση επειδή κάτι ξέχασαν, με την κάμερα να απομακρύνεται συχνά από την ηρωίδα για να φιλμάρει ασήμαντα πράγματα όπως σκουπίδια, αφίσες και ημι-γκρεμισμένα κτίρια. Τα πάντα στην οθόνη έχουν χορογραφηθεί αψεγάδιαστα για να μεταφέρουν σχεδόν αυτούσια τη θυμωμένη συνθήκη του δρόμου, με λεπτομέρειες που συσσωρεύονται ξαφνικά στην οθόνη, λες και η ίδια η κάμερα υφίσταται βλάβη όταν παρατηρεί ξαφνικά, για πρώτη φορά, όλη αυτή την ανούσια ακαταστασία που μας περιβάλλει όλους, συνέχεια.

Το Παλαβό Πορνό σηκώνει κωλοδάχτυλο στον Δυτικό Κόσμο, εξοργισμένο και ξεκαρδισμένο ταυτόχρονα με την κατάντια του, σερβίροντας το πικρό ποτήρι που μας αξίζει. Το αλά John Waters κρεσέντο του φινάλε θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό και τη γροθιά στον αέρα.

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από το Cinobo.

Η Γυναίκα Που Έφυγε (Domangchin Yeoja)

Ενώ ο σύζυγός της βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι, η Gamhee που υποδύεται η Kim Minhee – σύντροφος και μούσα του Hong Sang-soo εδώ και επτά ταινίες – έχει τρεις ξεχωριστές συναντήσεις με φίλους. Η μία είναι με τη Youngsoon (Seo Youngwha) που είναι διαζευγμένη, έχει σταματήσει να τρώει κρέας και αγαπάει να φροντίζει τον κήπο της. Ακολουθεί αυτή με τη Suyoung (Song Seonmi) που έχει καψουρευτεί τον αρχιτέκτονα γείτονά της και στο μεταξύ φλερτάρεται από έναν νεαρό ποιητή που είχε γνωρίσει σε ένα μπαρ. Στη συνέχεια βρίσκει τη Woojin (Kim Saebyuk), σε μία συνάντηση ευγενή αλλά τεταμένη. Σύντομα η κοινή τους ιστορία θα βγει στην επιφάνεια.

Ο Hong Sang-soo δεν είναι τόσο ηχηρός όσο άλλοι συνάδελφοί του από τη Νότια Κορέα, αλλά είναι συνεχώς παρών εδώ και δύο δεκαετίες. Η Γυναίκα που Έφυγε κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα να τη δω στην προβολή της εδώ. Ο Hong Sang-soo όμως είναι μάστερ στην παιχνιδιάρικη μελαγχολία και την εκλεπτυσμένη πρόζα, οπότε θα τον προτείνω πάντα με κλειστά μάτια.

Η ταινία προβάλλεται στο Άστυ από την AMA Films.

ΣΕΙΡΕΣ:

On My Block: Season 4

Το αγαπημένο μας Netflix original του 2018 έφερε επιτυχημένα την κωμωδία σε μία ιστορία ενηλικίωσης εφήβων που ζουν σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες από τους εφήβους του John Hughes. Το all-diverse καστ επέτρεψε στη σειρά να μεταφέρει τις διαφορετικές εμπειρίες, τις ταυτότητες και τον αυτοπροσδιορισμό των παιδιών, χωρίς να ενδιαφέρεται για τη βολή ενός λευκού κοινού αλλά και χωρίς να γίνει ποτέ δυσπρόσιτο. Η τρίτη ακόμα πιο αστεία σεζόν, με αυξημένη επικινδυνότητα για την παρέα, είχε ένα γλυκόπικρο φινάλε που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν, αφήνοντας τη σελίδα σχεδόν κενή για τη συνέχεια. Η τέταρτη σεζόν είναι η τελευταία και συμπληρώνει κάποια από αυτά τα κενά, αλλά ως το τέλος της θα αφήσει περισσότερα. Ίσως αυτή όμως είναι και η τόλμη της. Πόσοι από εμάς ξέραμε ακριβώς πού θα πήγαινε η ζωή μας στα 18;

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

Conviction: The Case of Stephen Lawrence

Δεκατρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Stephen Lawrence από ρατσιστικά κίνητρα, οι γονείς του συνεχίζουν να διεκδικούν απόδοση δικαιοσύνης για τον άτυχο γιο τους που έχασε τη ζωή του, περιμένοντας απλά το λεωφορείο. Στο πλευρό τους βρίσκεται ένας ικανός επιθεωρητής (Steve Coogan – Philomena, Stan & Ollie), αποφασισμένος να ρίξει φως στην υπόθεση. Η μίνι σειρά τριών επεισοδίων βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αποτελεί sequel του βραβευμένου με BAFTA φιλμ, The Murder of Stephen Lawrence. Η σειρά έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, ειδικά για την ερμηνεία του Coogan.

Η σειρά προβάλλεται από την Cosmote TV.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria