Τα νέα μέτρα: Κανονικότητα για εμβολιασμένους-Όχι σε νέα πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Στις 15:00 οι ανακοινώσεις - OlaDeka

Τα νέα μέτρα: Κανονικότητα για εμβολιασμένους-Όχι σε νέα πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Στις 15:00 οι ανακοινώσεις

Δεν θα υπάρξουν νέα πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, λίγες ώρες πριν ανακοινώσει τις νέες ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 15:00, από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη.

Τα μέτρα δεν θα παραπέμπουν σε lockdown

Μιλώντας στο Open, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου δεν θα παραπέμπουν στο lockdown που είχε η χώρα τον περασμένο χειμώνα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στις 10 το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών στην οποία θα δώσει το “παρών” και ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία των ανακοινώσεων ο υπουργός Υγείας είπε ότι “όπου υπάρχουν περιοχές ή χώροι στους οποίους βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη φιλοσοφία να έχει ο άνθρωπος αυτός περισσότερο κανονικότητα.

Από εκεί και πέρα στις μεικτές περιοχές, στους μεικτούς χώρους όχι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους, εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, να το ξεκαθαρίσουμε. Εχθρός είναι ο κορονοϊός.

Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει περισσότερο από τον εμβολιασμένο. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα επιχειρήσουμε όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένα μέτρα”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “έχω την ΚΥΑ που είναι 187 σελίδες και βγαίνει κάθε εβδομάδα και για εμένα που είμαι δικηγόρος είναι δύσκολο να τη διαβάσω και να καταλάβω ακριβώς τι ισχύει σε κάθε πλαίσιο λειτουργίας. Θα πρέπει να έχουμε ένα πιο απλοποιημένο, όχι αναγκαστικά ανελαστικό, αλλά απλοποιημένο πλαίσιο. Να είναι πλήρως κατανοητό για τον πολίτη και να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες εκεί πέρα που υπάρχει λιγότερη επικινδυνότητα”.

“Στους κλειστούς χώρους εστίασης που είναι μόνο για εμβολιασμένους μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία”, εξήγησε.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για εστίαση, ωράριο, παρελάσεις

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα συμπεριλαμβάνουν και τις παρελάσεις και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Άρα, σήμερα θα ξεκαθαρίσει απολύτως εικόνα για το τι θα γίνει με την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στα μέτρα τώρα, το πιο πιθανό σενάριο είναι η κατάργηση μέτρων, όπως για παράδειγμα το να μπαίνει μια περιοχή στο “κόκκινο” και να έχει νυχτερινό lockdown.

Από τη στιγμή που οι κλειστοί χώροι είναι μόνο για εμβολιασμένους το προφανές ερώτημα ερώτημα είναι γιατί στις κόκκινες περιοχές να κλείνουν τα μαγαζιά από τη 1 έως τις 6, ενώ θα μπορούσαν να μείνουν ανοιχτά για τους εμβολιασμένους και απλά να μην έχουν πρόσβαση οι μη εμβολιασμένοι.

Η λογική που θα επικρατήσει στην ανακοίνωση των μέτρων θα είναι πως είμαστε σε ένα διαφορετικό σημείο από ό,τι ήμασταν πέρυσι. Έχουμε το εμβόλιο, άρα όποιος εμβολιάζεται νοσεί πιο δύσκολα και σίγουρα δεν νοσεί βαριά.

κοσμος

Έτσι, η απόφαση της κυβέρνησης είναι μια συνολικότερη απλοποίηση των μέτρων, είτε αφορά εμβολιασμένους είτε ανεμβολίαστους, μια απλοποίηση που όμως δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα και θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα.

Στο επίκεντρο των ελευθεριών και προνομίων των εμβολιασμένων, μπαίνει κυρίως η εστίαση και η ψυχαγωγία, από τις οποίες θα αποκλειστούν οι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργηση των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων όπως οι απαγορεύσεις σε μουσική και χορό, ο περιορισμός στο ωράριο, (η απαγόρευση μεταξύ 1:00 και 6:00 το πρωί θα καταργηθεί), ενώ αντιθέτως οι επιχειρήσεις δεν θα είναι υποχρεωμένες να έχουν θαμώνες, μόνο “καθήμενους”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria