Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Υπερψηφίστηκε με 191 «Ναι» - «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 - OlaDeka

Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Υπερψηφίστηκε με 191 «Ναι» – «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Τη συμφωνία υπερψηφίσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής καθώς επίσης και της Ελληνικής Λύσης

Με 191 «Ναι» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Ειδικότερα, τη συμφωνία υπερψηφίσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής καθώς επίσης και της Ελληνικής Λύσης. «Όχι» είπαν 109 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Με τη Νέα Δημοκρατία συντάχθηκε και ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Υπερψήφισε τη συμφωνία και η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου.

Είχε προηγηθεί ένα κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ποτέ άλλοτε μια ισχυρή σύμμαχος δε βρέθηκε εγγυητής επί του πεδίου και αν χρειαστεί «εν όπλοις». Όπως είπε πρόκειται για μια συνθήκη που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής. «Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται σήμερα ενώπιον της Βουλής καθιστώντας και τη σημερινή συνεδρίαση ιστορική γιατί η ψήφιση του θα σημαίνει πολλά για τη θωράκιση της πατρίδα μας στη Μεσόγειο και ταυτόχρονα το πρώτο τολμηρό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης αλλά και την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού», σημείωσε. 

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αγοράζετε φρεγάτες, σαν να αγοράζετε γραβάτες». «Συναίνεση στο λάθος δε θα δώσουμε», δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει τη Συμφωνία για τη Στρατηγική Σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, και πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δε λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες».

Στην δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εάν θα «καταργήσει τη συμφωνία (με τη Γαλλία) με ένα νόμο κι ένα άρθρο»! «Είπατε ότι η συμφωνία είναι κακή. Με βάση λοιπόν το άρθρο 31 παράγραφος τέσσερα μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέλη της. Θα την καταγγείλετε; Να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες και οι Γάλλοι! Θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και με ένα άρθρο εφόσον ο ελληνικός λαός σας εμπιστευτεί; Γιατί εγώ τουλάχιστον αυτό κατάλαβα, η κυρία Τζούφη το είπε ξεκάθαρα. Να ξέρουμε που στεκόμαστε, να αποτελεί κι αυτό ένα κριτήριο στις επόμενες εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Επανερχόμενος ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι θα αλλάξουμε τη Συμφωνία σε ό,τι αφορά στο άρθρο για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών έξω από τη χώρα μας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria