Νέο κύμα της πανδημίας τον χειμώνα και το «μάθημα» της 28ης Οκτωβρίου - OlaDeka

Νέο κύμα της πανδημίας τον χειμώνα και το «μάθημα» της 28ης Οκτωβρίου

ΣΕ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΓΡΕΒΕΝΑ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ – ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε χθες για τον δύσκολο χειμώνα και το νέο κύμα της πανδημίας. Πληθαίνουν οι εκκλήσεις να μη γίνει με θεατές η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Το περσινό μάθημα.

Η παρέμβαση του Σωτήρη Τσιόδρα επιδίωκε να πείσει τους ανεμβολίαστους πολίτες που έχουν ακόμα δισταγμό να κάνουν το εμβόλιο, με τον γνωστό λοιμωξιολόγο να παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, και να τονίζει ότι με το εμβόλιο αποφύγαμε 8.400 θανάτους.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, προειδοποίησε για το νέο κύμα της πανδημίας που έρχεται τον χειμώνα, ενώ ήδη οι ειδικοί έχουν κάνει λόγο για κορύφωση του τέταρτου κύματος στο τέλος Οκτωβρίου.

Το περσινό παράδειγμα εξάλλου έδειξε πως η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς και ο καιρός αλλάζει και οι πολίτες οδηγούνται σε κλειστούς χώρους, αλλά και συμπίπτει με την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου με τις παρελάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Κομβικό σημείο ήταν πέρσι και η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη με τον απίστευτο συνωστισμό που σε λίγες μέρες οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και σε πίεση το σύστημα Υγείας.

Και φέτος, πάντως, η λιτάνευση την παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί τελικά με τη συμμετοχή πιστών, παρότι η επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα.

«Όχι παρελάσεις»

Δυσοίωνες είναι ωστόσο οι προβλέψεις των επιστημόνων, ενώ ο ένας μετά τον άλλο εκφράζουν δεύτερες σκέψεις για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου με θεατές.

Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, είναι κατηγορηματικός:

«Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μη γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές. Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Μη το υποτιμάτε. Ζήσαμε πέρυσι την έκρηξη κρουσμάτων στις γιορτές και είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαν να λέμε ένα μεγάλο κορωνοπάρτι, που αν γίνει σε αυτές τις συνθήκες θα προκαλέσει έκρηξη».

Παρελάσεις με τη συμμετοχή «μόνο εμβολιασμένων ενηλίκων» και υποχρεωτική «χρήση μάσκας» για τους μαθητές πρότεινε πριν λίγες μέρες ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν δύο-τρία μέτρα ακόμη που θα έχουν ανασχετικό ρόλο στη συνάθροιση όπως οι παρελάσεις» έχει τονίσει ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αχιλλέας Γκίκας.

Τελείως αρνητικός είναι ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει την άποψή του ότι δεν πρέπει να τίθεται θέμα παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα.

Για τις μαθητικές παρελάσεις, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, είχε υπογραμμίσει ότι «κόσμος δεν πρέπει να υπάρχει». «Είμαστε σε μια δύσκολη φάση και καλό θα είναι να προσέχουμε όλοι» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, είχε εκτιμήσει πως στο 4ο κύμα θα νοσήσουν 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης είχε πει στα τέλη Σεπτεμβρίου πως το 4ο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα ημερησίως. Προέβλεψε δε ότι στο τέλος του Οκτώβρη θα έρθει το 5ο κύμα της πανδημίας. «Θα αυξηθεί η διάδοση στην κοινότητα σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Έτσι μπορεί να έχουμε μια κορύφωση προς το τέλος Οκτωβρίου, ένα 5ο κύμα», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria