Νέα πρόεδρος στον Σύλλογο Τυφλών-Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Δυτ. Μακεδονίας η Ειρήνη Χρηστάκη (συνέντευξη) - OlaDeka

Νέα πρόεδρος στον Σύλλογο Τυφλών-Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Δυτ. Μακεδονίας η Ειρήνη Χρηστάκη (συνέντευξη)

Παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού

Συνέντευξη με τη πρόεδρο του Συλλόγου Τυφλών-Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Δυτ. Μακεδονίας κ. Ειρήνη Χρηστάκη. Από το δελτίο ειδήσεων του FLASH με την Κατερίνα Μαρκοπούλου.

Παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους. Το λευκό μπαστούνι, εκτός από σύμβολο της τυφλότητας είναι και το σημαντικότερο τεχνικό βοήθημα, ενός ατόμου με πρόβλημα όρασης να κινηθεί με άνεση, ανεξαρτησία και ασφάλεια. Το λευκό μπαστούνι έχει γίνει σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας.

Η χρήση του άσπρου μπαστουνιού, “όπλο” προστασίας των τυφλών, το οποίο συμβάλλει στην αξιοπρεπή διαβίωση και την απρόσκοπτη συμμετοχή τους σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα , επιτρέπει στο άτομο με οπτική αναπηρία να μετακινηθεί ελεύθερα στο περιβάλλον και να εκπληρώσει τα καθημερινά του καθήκοντα με ευκολία και χωρίς τη βοήθεια κανενός, αποτελεί βοηθητικό μέσο για πιο εύκολο προσανατολισμό.

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Η Πολιτεία και η Κοινωνία οφείλουν σεβασμό στο «Λευκό Μπαστούνι» και οφείλουν να είναι συμπαραστάτες στους πάσχοντες συνανθρώπους μας σε κάθε έκβαση της καθημερινότητάς τους αλλά και στην γενικότερη εξέλιξη και πορεία τους. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς σε συνεργασία με τους συλλόγους εκπροσώπησης των ατόμων με οπτική αναπηρία θα πρέπει να εφαρμόσουν στρατηγικές που να συμβάλλουν στο να αρθούν οι περιορισμοί και οι επικρατούσες αρνητικές διακρίσεις που εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Λευκό Μπαστούνι …

•για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις κίτρινες λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους.

•αποτελεί σήμα κατατεθέν της τυφλότητας και δίνει το αίσθημα της αυτονομίας και της μη εξάρτησης από φυσικό συνοδό.

•σηματοδοτεί για όλους μας, πολιτεία και πολίτες, το καθήκον μας απέναντι στα άτομα που στερούνται την όραση, ώστε να μπορούν να φτάνουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Η μέρα αυτή από τους τυφλούς και τις Οργανώσεις τους δεν είναι γιορτή, αλλά ευκαιρία και κοινωνικό βήμα για την ανάδειξη όλων των εμποδίων, των ανισοτήτων και των αρνητικών διακρίσεων που δυστυχώς αντιμετωπίζουμε και σήμερα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Δεν εορτάζουμε λοιπόν, ούτε συνεορτάζουμε με κανέναν, αλλά συνεχίζουμε τη διαρκή προσπάθειά μας με όπλα την Κατάρτιση, την Εκπαίδευση, το Λευκό Μπαστούνι, το Σκύλο Οδηγό, για την πλήρη κοινωνική ισότητα και ένταξη, με την αναγνώριση όλων των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων μας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria