Κοντά σε ολική απώλεια παραγωγής φασολιών λόγω της κακοκαιρίας σε Καστοριά και Πρέσπες - OlaDeka

Κοντά σε ολική απώλεια παραγωγής φασολιών λόγω της κακοκαιρίας σε Καστοριά και Πρέσπες

Μπροστά στον κίνδυνο της ολικής απώλειας της παραγωγής βρίσκονται πλέον οι φασολοπαραγωγοί στην Καστοριάς και στις Πρέσπες, αφού οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών απειλούν να δώσουν τη χαριστική βολή σε όσα φασόλια είχαν γλιτώσει από τους παγετούς και τους παρατεταμένους καύσωνες, που προηγήθηκαν φέτος.

«Δεν μπορούμε να μπούμε στα χωράφια. Άνοιξαν οι ουρανοί και μέσα σε μόλις τρεις ημέρες έπεσαν πάνω από 160 χιλιοστά βροχής. Η ζημιά είναι καθολική», τόνισε στην Agrenda ο Θωμάς Μάνος, παραγωγός και αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα αγροτικής οικονομίας, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προσθέτοντας ότι ανάλογη είναι η εικόνα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας.

Όπως μας εξήγησε, ακόμη κι αν ο καιρός βελτιωθεί στις επόμενες μέρες για να στεγνώσουν τα χωράφια θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες, με ορατό τον κίνδυνο να πιάσει κάποιος παγετός και να τα παγώσει. Κι αυτό να μη γίνει όμως με το νερό που πήραν τα φασόλια, φούσκωσαν και όταν ξεραθούν θα σουφρώσουν και δεν θα είναι εμπορεύσιμα.

«Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Η συγκομιδή δεν είχε προχωρήσει πάνω από το 20% στα περίπου 12.000 στρέμματα με φασόλια που έχουμε στο νομό μας, ενώ ήδη είχαμε καταγράψει μια απώλεια παραγωγής πάνω από 70% – 75% από τις ανεμοθύελλες, τους σφοδρούς καύσωνες μέσα στο καλοκαίρι και μια πάχνη που έπεσε λίγο μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου στην περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος. Υπογράμμισε δε, την ανάγκη να τρέξουν οι διαδικασίες για την οριζόντια αποζημίωση που είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την επίσκεψή του στην Καστοριά στα μέσα του προηγούμενου μήνα, διότι «αν δεν πάρουμε μια προκαταβολή έστω, άμεσα, δεν θα τα βγάλουμε πέρα. Έσοδα δεν υπάρχουν από πουθενά, καθώς ανάλογα προβλήματα είχαν και τα σιτηρά και τα κηπευτικά στην Καστοριά».

Για κατακλυσμό και χωράφια που έχουν μετατραπεί σε λίμνες, εξαιτίας των υδάτων που συγκέντρωσαν από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, έκανε λόγο στην Agrenda κι ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πελεκάνος, στις Πρέσπες Φλώρινας, Κωνσταντίνος Ναλμπαντίδης.

Λίμνες τα χωράφια και στις Πρέσπες

«Η πρόσβαση στα κτήματα είναι αδύνατη. Στις Πρέσπες ίσως και να έχει πέσει ακόμη μεγαλύτερος όγκος νερού, προκαλώντας ζημίες», ανέφερε ο κ. Ναλμπαντίδης, τονίζοντας πως «στην περιοχή μας καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα φασόλια, πλακέ και γίγαντες και μόνο περί το 5% από τα πλακέ έχει αλωνιστεί. Τα υπόλοιπα είναι στα χωράφια, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει απογοητευτεί πλήρως, γιατί δεν έχει και από πού αλλού να περιμένει έσοδα».

Ο έμπειρος παραγωγός επισήμανε πως και στις Πρέσπες ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, της τάξης του άνω του 70%, είχε, ήδη, χαθεί από τον καύσωνα του καλοκαιριού, με τις αυτοψίες από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ να μην έχουν τελειώσει ακόμη και πλέον μπαίνει σε κίνδυνο και το άλλο 30%. «Και η βροχή είναι πρόβλημα, αλλά αυτό που πραγματικά φοβίζει είναι μη χιονίσει και κάνει καμιά παγωνιά, ένα -2 ή -3 βαθμούς Κελσίου, γιατί σε αυτή την περίπτωση τα λίγα πράσινα φασόλια, που έδεσαν τις τελευταίες εβδομάδες και περιμέναμε να μας δώσουν λίγη παραγωγή, θα καταστραφούν ολοκληρωτικά. Ήδη ανάβουμε τζάκια εδώ, δεν είναι κάτι αφύσικο να κάνει παγωνιά», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι «σε μια κανονική χρονιά, με 10.000 στρέμματα, η παραγωγή φτάνει τους 3.500 τόνους. Φέτος, υπολογίζαμε ότι θα πάρουμε γύρω στους 600 – 700 τόνους, αλλά πλέον, έτσι πως πάει ο καιρός, ούτε και αυτό είναι σίγουρο».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria