Η Κίνα «διερωτάται» για την προέλευση του Covid- Θα εξετάσει χιλιάδες δείγματα αίματος από τη Γουχάν - OlaDeka

Η Κίνα «διερωτάται» για την προέλευση του Covid- Θα εξετάσει χιλιάδες δείγματα αίματος από τη Γουχάν

Έχοντας κλείσει πάνω από 18 μήνες σε συνθήκες πανδημίας, η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να βρει μια ισορροπία με το νέο κορωνοϊό στην καθημερινή ζωή, την οποία φυσικά έχουν επιτρέψει τα εμβόλια κατά του Covid-19 και οι περιορισμοί για τη διάδοσή του.

Λίγα πράγματα, ωστόσο, έχουν γίνει γνωστά για την προέλευση του ιού, με την Κίνα σε έδαφος της οποίας εντοπίστηκε αρχικά ο ιός, να κατηγορείται συχνά ότι αρνείται ή θέτει εμπόδια στην επιστημονική κοινότητα που αναζητά τις «ρίζες» του νέου κορωνοϊού. Στο μεταξύ αυξάνονται οι εκκλήσεις για διαφάνεια σχετικά με την εμφάνιση του ιού.

Τελευταία αποκάλυψη έγινε από την Washington Post, η οποία μετέδωσε πως η Κίνα αρνείται την πρόσβαση στελεχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε σπηλιές της επαρχίας Χουμπέι. Σε αυτές τις σπηλιές αρκετοί θεωρούν ότι ξετυλίγεται το νήμα της πανδημίας, ελπίζοντας ότι μέσα στις σπηλιές θα βρουν απαντήσεις για το αν τελικά ο νέος κορωνοϊός εξαπλώθηκε από νυχτερίδες σε άλλα ζώα ή ανθρώπους πριν φτάσει στην αγορά της Γουχάν, το αρχικό επίκεντρο του ιού.

Στο μικροσκόπιο τα δείγματα αίματος

Παρά τις κατηγορίες για παρεμπόδιση της έρευνας από το Πεκίνο, το CNN επικαλούμενο Κινέζο αξιωματούχο, μεταδίδει πως η Κίνα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εξετάσεις αίματος σε δεκάδες χιλιάδες δείγματα (από τράπεζα αίματος), από την πόλη Γουχάν, στο πλαίσιο μιας έρευνας για την προέλευση του Covid-19.

Το «στοκ» φτάνει έως και τα 200.000 δείγματα, τα οποία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους προσδιορίστηκαν από την ομάδα ερευνητών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως πιθανή πηγή βασικών πληροφοριών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του πότε και πού ο ιός πέρασε για πρώτη φορά στον άνθρωπο.

Τα δείγματα φυλάσσονται στο Κέντρο Αίματος της Γουχάν και πιστεύεται ότι υπάρχουν δείγματα από το 2019, τη χρονιά δηλαδή που στο τέλος της «χτύπησε» ο νέος κορωνοϊός την πόλη. Σύμφωνα με τους Κινέζους αξιωματούχους, τα δείγματα της τράπεζας αίματος διατηρούνται για δύο χρόνια, σε περίπτωση που χρειαστούν ως αποδεικτικά στοιχεία σε τυχόν αγωγές που σχετίζονται με τις αιμοδοσίες από τις οποίες προέρχονται.

Αυτή η περίοδος των δύο ετών θα λήξει σύντομα. Αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, δήλωσε στο CNN ότι η προετοιμασία για εξέταση των δειγμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη και επιβεβαίωσε ότι οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν μόλις συμπληρωθεί το διάστημα των δύο ετών.

Τα δείγματα, εάν αποθηκευτούν σωστά, θα μπορούσαν να περιέχουν κρίσιμες ενδείξεις των πρώτων αντισωμάτων που φτιάχτηκαν από τον άνθρωπο κατά της ασθένειας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria