Επτά πράγματα που θα συμβούν στον οργανισμό σου αν ξεκινήσεις από σήμερα να πίνεις περισσότερο νερό - OlaDeka

Επτά πράγματα που θα συμβούν στον οργανισμό σου αν ξεκινήσεις από σήμερα να πίνεις περισσότερο νερό

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών,είναι 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους ενήλικους άνδρες.

Τα παιδιά, τα άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα, όσοι εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ή ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες (κατά της δυσκοιλιότητας), αυτοί που έχουν πυρετό, διάρροια ή εμετούς και τα άτομα με ευαισθησία στη δημιουργία λίθων στα νεφρά (π.χ. όσοι έχουν παρουσιάσει κολικό νεφρού, έχουν βγάλει κάποια πέτρα ή έχουν σχετικό ιστορικό) έχουν αυξημένες ανάγκες σε υγρά.

7 πράγματα που θα συμβούν στον οργανισμό σας αν αρχίσετε να πίνετε όσο νερό χρειάζεστε

1. Βελτιωμένες αθλητικές επιδόσεις

Η επαρκής κατανάλωση νερού ενισχύει τις αθλητικές αποδόσεις, εξασφαλίζοντας καλό και σταθερό ρυθμό εφίδρωσης αλλά και αιμάτωσης των μυϊκών ομάδων. Έτσι, αφενός ο οργανισμός θερμορυθμίζεται μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα και αφετέρου μεταφέρονται αποτελεσματικά στους μυς το απαραίτητο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά. Η αφυδάτωση μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε μείωση της αθλητικής απόδοσης, αλλά και σε θερμικές διαταραχές, όπως μυϊκές κράμπες, εξάντληση ακόμη και θερμοπληξία.

2. Καλύτερη συγκέντρωση

Ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει χρειάζεται πέρα από σάκχαρα και νερό. Ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης (1-3%) αυξάνει το αίσθημα κόπωσης. Η καλή ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης.

3. Λιγότερες ημικρανίες

Όσοι υποφέρουν από ημικρανίες γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι δεν πρόκειται απλώς για έναν πονοκέφαλο που μπορεί να περάσει μετά από λίγη ώρα. Για μια αποτελεσματική θεραπεία έχει σημασία η λήψη ενός καλού ιστορικού από έναν εξειδικευμένο γιατρό στον οποίο θα πρέπει να απευθυνθείτε. Ωστόσο, η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να ανακουφίσει (ή και ορισμένες φορές να προλάβει) τα συμπτώματα της ημικρανίας, ειδικά σε όσους είναι αφυδατωμένοι.

4. Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης πετρών στα νεφρά

O συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής, κατανάλωσης άφθονου νερού και σωματικής άσκησης είναι η καλύτερη πρόληψη γι’ αυτό το οδυνηρό πρόβλημα των νεφρών. H επαρκής πρόσληψη νερού βοηθά σημαντικά στην πρόληψη του σχηματισμού των κρυστάλλων. Aνεξάρτητα από τη σύσταση των λίθων που σχηματίζονται, η επαρκής κατανάλωση νερού εμποδίζει την κρυσταλλοποίηση των αλάτων.

5. Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα πρόκειται για μια διαταραχή των συνηθειών του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί το 15% του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο και είναι συχνότερη στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους. Το νερό βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ειδικά όταν συνδυάζεται με κατανάλωση φυτικών ινών.

6. Ευκολότερο αδυνάτισμα

Το νερό δεν έχει κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος. Έχει σίγουρα όμως την ιδιότητα να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού. Άλλωστε, είναι εντυπωσιακά συνηθισμένο να μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα, επομένως η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να περιορίσει τις ξαφνικές λιγούρες και κατ΄ επέκταση να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων. Ως γνωστόν, η μειωμένη κατανάλωση θερμίδων είναι αυτή που οδηγεί σε μειωμένο βάρος.

7. Λαμπερό δέρμα

Όσα ακριβά προϊόντας περιποίησης και αν προμηθευτείτε δεν πρόκειται να αποκτήσετε λαμπερό δέρμα αν δεν πίνετε επαρκή ποσότητα νερού. Μην ξεχνάτε ότι η σωστή ενυδάτωση ξεκινάει εκ των έσω. Ο διάσημος δερματολόγος δρ. Howard Murad υποστηρίζει πως όταν πίνουμε αρκετό νερό η επιδερμίδα μας γίνεται πιο λεία και λαμπερή. Αυτό συμβαίνει γιατί το δέρμα μας αποτελείται κατά 30% από νερό, οπότε όταν ο οργανισμός μας αφυδατώνεται το δέρμα γίνεται πιο τραχύ και χάνει την ελαστικότητα και τη ζωντάνια του. Παράλληλα, το αφυδατωμένο δέρμα που έχει χάσει την ελαστικότητά του είναι πιο επιρρεπές και στη εμφάνιση ρυτίδων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria