Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έρχονται τα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις ή με δόσεις - OlaDeka

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έρχονται τα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις ή με δόσεις

«Χάρισμα» τα 5 από τα 8 δισ. που δόθηκαν στις επιχειρήσεις – Πρόβλεψη για επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου

Θέμα ημερών είναι πλέον η ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών πληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που έλαβαν πάνω από 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη διετία 2020-2021.

Το μόνο που απομένει ως τότε είναι να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που αλλάζει αναδρομικά και με ευνοϊκό τρόπο τους όρους αποπληρωμής, παρέχοντας μεγάλες εκπτώσεις στους δικαιούχους όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Πρακτικά οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν διορία έτσι περίπου 60 ημέρες για να αποφασίσουν εάν επιλέγουν να αποπληρώσουν εφάπαξ τα οφειλόμενα έως 31 Δεκεμβρίου για να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση (συνολικά έως και 80%) ή θα θυσιάσουν λίγη από την έκπτωση, προκειμένου να τα αποπληρώσουν σε βάθος χρόνου έως και 6 ετών, μέχρι το τέλος του 2026. Έως τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει όλες να έχουν αποστείλει και τα πλήρη δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, από τα σχεδόν 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ που χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις, «επιστρεπτέα» θα είναι μόλις τα 3 δισ. ενώ τα υπόλοιπα 5,3 δισ. θα μείνουν «χάρισμα» στα ταμεία τους.

Και συγκεκριμένα:

·        το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),

·         το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%)

·         το 33% θα επιστρέψουν το 50% των οφειλών.

Ωστόσο προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου έως το τέλος Δεκεμβρίου φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που πρέπει να επιστραφεί «κουρεύεται» για όλους ως εξής:

· κατά 75%  για τις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% εφόσον καταγράφουν ζημιές προ φόρων.

· κατά 67% του κρατικού δανείου για τις επιχειρήσεις με ζημίες και πτώση τζίρου 30% έως 70%

·  κατά 50% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

Ειδικά όμως για νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

–              διαγράφεται το 75% και επιστρέφουν το 25% του κρατικού δανείου εφόσον είχαν κέρδη το 2019 αλλά ζημίες και πτώση άνω του 30% το 2020

–              διαγράφεται το 66,7% και καταβάλλεται το 33,3% του ποσού οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Συνεπώς, ακόμα και αν έχει έκπτωση 75% μπορεί κάποιος να έχει και επιπλέον μείωση 15% στο οφειλόμενο ποσό, αν επιλέξει να εξοφλήσει «μια και έξω» αντί σε δόσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria