Εκλογή πέντε Μητροπολιτών: «Παιχνίδια Εξουσίας» μεταξύ Αρχιεπισκόπου και των Μεσσηνίας και Καισαριανής-Οι υποψήφιοι για την Καστοριά - OlaDeka

Εκλογή πέντε Μητροπολιτών: «Παιχνίδια Εξουσίας» μεταξύ Αρχιεπισκόπου και των Μεσσηνίας και Καισαριανής-Οι υποψήφιοι για την Καστοριά

«Μετρούν δυνάμεις» στην Ιεραρχία, ενόψει και της μάχης για τη διαδοχής. «Μητέρα των μαχών» το Περιστέρι, τι γίνεται σε Καστοριά, Θήρα, Λαγκαδά και Κιλκίς. Αν ο Αρχιεπίσκοπος κερδίσει τέσσερις μητροπόλεις θα είναι νικητής, αν άλλη η πλευρά κερδίσει δυο θα είναι η νικήτρια.

«Παιχνίδια Εξουσίας» στην ιεραρχία, ενόψει της εκλογής την Παρασκευή νέων Μητροπολιτών σε Θήρα, Καστοριά, Κιλκίς, Λαγκαδά και Περιστέρι. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τη μια και το μπλοκ του Μεσσηνίας Χρυσόστομου και του Καισαριανής Δανιήλ από την άλλη, δίνουν στο παρασκήνιο σκληρή μάχη, ενταγμένη και στις διεργασίες για τη διαδοχή: Εφόσον η πλευρά Αρχιεπισκόπου κερδίσει τις 4 από τις πέντε μητροπόλεις, θα μπορούμε να μιλάμε για καθαρό νικητή –έως και θριαμβευτή- τον κ.Ιερώνυμο, αν η άλλη πλευρά κερδίσει δυο μητροπόλεις θα μπορούμε να μιλάμε για σημαντική νίκη της πλευράς Μεσσηνίας-Καισαριανής.

Ας δούμε το παρασκήνιο και τα φαβορί, όπως εξελίσσεται η αντιπαράθεση, με την Ιερά Σύνοδο (ο Αρχιεπίσκοπος και 78 μητροπολίτες) να συνεδριάζουν από την περασμένη Δευτέρα -για πρώτη φορά δια ζώσης μετά από δυο χρόνια- στην Μονή Πεντέλης και όχι στη Μονή Πετράκη, όπου υπάρχει μεγαλύτερος χρόνος, ώστε να εφαρμόζονται πλήρως τα μέτρα για τον κορονοϊό.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-Η «ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ: Η μεγάλη μάχη –και η πιο αμφίρροπη- διεξάγεται στο Περιστέρι, όπου η Μητρόπολη, μεταξύ άλλων, διαθέτει στο ταμείο της και ένα αποθεματικό 37.000.000 ευρώ!!! Το παρασκήνιο είναι έντονο και μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ δεν έχουν κλειδώσει οριστικά ούτε καν οι υποψηφιότητες. Ο Αρχιεπίσκοπος, μάλιστα, επιχείρησε μια σημαντική «ντρίμπλα», ζητώντας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να του επιτρέψει να μετακινήσει από τις μητροπόλεις των «νέων χωρών»-ανήκουν στη δικαιοδοσία του Φαναρίου- όπως του Σιδηροκάστρου και των Σερρών μητροπλίτη για το Περιστέρι, πλην όμως ο κ. Βαρθολομαίος απέρριψε το αίτημα. (Το ίδιο έχει κάνει και άλλες φορές, με πιο αξιοσημείωτη περίπτωση όταν απέρριψε το αίτημα του μακαριστού Χριστόδουλου να μεταθέσει μητροπολίτη για τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ιερός –άγριος- πόλεμος μεταξύ των δυο πλευρών). Η πλευρά του Μεσσηνίας και του Καισαριανής προωθεί για τη Μητρόπολη Πειραιά τον αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Νικολάου, ιεροκήρυκα της μητρόπολης Καισαριανής. Επιλογή του κ. Ιερώνυμου φέρεται να είναι ο Γρηγόριος Παπαθωμάς, που συνδέεται με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών, ενώ την τελευταία στιγμή ήρθε στο προσκήνιο και το όνομα του Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελου, ο οποίος είναι τιτουλάριος(μητροπολίτης χωρίς ποίμνιο). Η μάχη στο Περιστέρι αναμένεται σκληρή και από αυτή θα κριθεί ο τελικός νικητής την Παρασκευή!

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Η υποστήριξη του Μεσσηνίας στον Καισαριανής για το Περιστέρι φέρεται να ήρθε ως αντάλλαγμα στη μεταξύ τους συμμαχία για την Καστοριά. Εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου είναι ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Ναυπάκτου Καλλίνικος Γεωργάτος, ο οποίος στηρίζεται από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, που είναι και ο καλύτερος φίλος του κ. Ιερώνυμου και ένας πολύ φωτισμένος ιεάρχης. Απέναντί του είναι ο πρωτοσύγκελος Κοζάνης Χριστοφόρος, γνωστός «χριστοδουλικός. «Σφήνα’ στις δυο υποψηφιότητες φέρεται να μπαίνει και μια τρίτη, αυτή του πρωτοσύγγελου Καστοριάς Νικόλαου Γιαννουσά, αδερφός του Μητροπολίτη Σιατίστης Αθανασίου.

ΛΑΓΚΑΔΑΣ: Και εδώ υπάρχει άτυπη μάχη με τους «χριστοδουλικούς»! Φαβορί για την εκλογή θεωρείται ο αρχιμανδρίτης Πλάτωνας Κρικής, ο αρχαιότερος γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, που έχει τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου, ενώ απέναντί του είναι ο τιτουλάριος μητροπολίτης Βρισθένης, από τους πλέον στενούς συνεργάτες του μακαριστού Χριστόδουλου –τον θυμόμαστε από τα ροζ σκάνδαλα του 2005.

ΘΗΡΑ: Πρόταση του μητροπολίτη Κηφισιάς είναι ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσσάκης, ο οποίος διαθέτει και τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου. Εκτιμάταιότι θαεκλεγεί εύκολα.

ΠΟΛΥΑΝΗ-ΚΙΛΚΙΣΙΟΥ: Απόλυτο φαβορί θεωρείται ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης, επικεφαλής της Συνοδικής Επιτροπής πολιτιστικής Ταυτότητας, που είχε οριστεί υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις της πολιτείας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria