Αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα - Σπάνε τα ρεκόρ ακρίβειας οι τιμές σε θέρμανση και κίνηση - OlaDeka

Αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα – Σπάνε τα ρεκόρ ακρίβειας οι τιμές σε θέρμανση και κίνηση

Πώς η αλματώδης αύξηση στα καύσιμα επηρεάζει την αλυσίδα της οικονομίας – Τεράστια επιβάρυνση στα νοικοκυριά

Χωρίς φρένο συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές ενέργειας, αλλά και τροφίμων εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύ​​​​​​ματοςπετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί, ενώ από τις ανατιμήσεις δεν θα ξεφύγουν ο καφές αλλά και το…σουβλάκι. 

Πάνω από 110% έχει αυξηθεί το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο έχει αυξηθεί πάνω από 110% επιβαρύνοντας σε τεράστιο βαθμό την τσέπη των καταναλωτών καθώς τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση δεν καλύπτουν ολοκληρωτικά τις αυξήσεις των τιμών. Για παράδειγμα:

  • Διαμέρισμα 80 τ.μ. που πλήρωνε πέρσι τον Οκτώβριο 200,35 ευρώ για 500 κυβικά μέτρα 
  • Φέτος τον Σεπτέμβριο πληρώνει 423,45 ευρώ για την ίδια ποσότητα
  • Με την έκπτωση 15% που ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τελικά θα πληρώσει 360 ευρώ, ήτοι 160 ευρώ περισσότερα από πέρυσι (ή αλλιώς αύξηση 111%)

Ήδη οι καταναλωτές σημειώνουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το ράλι ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα. «Μια 4μελης οικογένεια με μισθό 820 ευρώ πώς θα τα βγάλει πέρα ενώ έχει να πληρώσει ΔΕΗ και φυσικό αέριο», σημείωσε πολίτης στο OPEN.

Νέο άλμα στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου – κάτω από 1,10 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης 

Όπως δείχνει το αναλυτικό ρεπορτάζ του Βασίλη Τσεκούρα, η αύξηση στην τιμή της μεγαβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος έσπασε για ακόμα μία ημέρα ρεκόρ και μάλιστα την Δευτέρα έσπασε το όριο των 200 ευρώ ενώ χθες Κυριακή η τιμή της μεγαβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα ήταν στα 177 ευρώ.

Ακρίβεια

Την ίδια ώρα και το φυσικό αέριο κυμαίνεται σε ιστορικά υψηλά με εξαπλάσια τιμή συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.         

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του θα είναι στα ύψη αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο βενζινοπωλών Αττικής Νίκο Παπαγεωργίου,  η τιμή διάθεσης δεν αναμένεται να εκκινήσει μεγαλύτερη από 1,10€/ λίτρο.

Αλματώδεις αυξήσεις και στα καύσιμα κίνησης

Αλματώδεις είναι οι αυξήσεις και στα καύσιμα κίνησης, δηλαδή σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης. Συγκεκριμένα, στις 7 Ιανουαρίου η μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης ήταν 1,439 ευρώ ανά λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης 1,189ευρώ ανά λίτρο. 

Ακρίβεια

Στις 7 Οκτωβρίου η αμόλυβδη είχε ήδη σκαρφαλώσει στα 1,726 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,456 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται, ότι σήμερα Δευτέρα η τιμή του αργού πετρελαίου έσπασε και πάλι το φράγμα των 80 δολαρίων το βαρέλι. 

Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης περνούν στα νοικοκυριά

Η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης περνά άμεσα και στα νοικοκυριά, με τους καταναλωτές να βλέπουν καθημερινές αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Ήδη πολλοί εστιάτορες αλλάζουν τιμοκαταλόγους καθώς όπως λένε αδυνατούν να καλύψουν τις αυξήσεις. 

Αυξήσεις σε σουβλάκι και καφέ

Το αγαπημένο σουβλάκι έχει ήδη ανατιμηθεί κατά 10% με 15%, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ψησταριών, οι οποίοι δηλώνουν πως ήδη έχουν αυξήσει την τιμή κατά 30 λεπτά στο τυλιχτό σουβλάκι. «Όλα τα προϊόντα έχουν πάρει αύξηση και αυτό μα ς οδηγεί σε αύξηση της τιμής για να αντισταθμίσουμε το παραπάνω κόστος», δήλωσε εστιάτορας στο OPEN.

Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αύξηση και στο αγαπημένο ρόφημα του Έλληνα, τον καφέ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria