Αλλάζει το μοντέλο της κατάρτισης - 500.000 πολίτες αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες - OlaDeka

Αλλάζει το μοντέλο της κατάρτισης – 500.000 πολίτες αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες

Η κατάρτιση σταματά να είναι πλάκα και ευκαιρία για πρόσθετο εισόδημα και γίνεται όπλο για την οικονομία του αύριο», τόνισε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας νωρίτερα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι τις σημαντικότερες δράσεις που θα προωθηθούν έως το 2025 στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου  Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, οι δράσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ θα καλύψουν κοινωνικές ομάδες, με αιχμή τους νέους, τους ανέργους, τις γυναίκες, την πράσινη οικονομία, την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων αλλά και την δημιουργία ψηφιακών έργων με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Οι παρεμβάσεις με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τα ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσουν δράσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ για κοινωνική πολιτική με ορίζοντα ολοκλήρωσης αυτών, το τέλος του 2025.

Οι νέες δράσεις αφορούν:

  1. Τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των εργαζόμενων . Τα ψηφιακά έργα που θα δρομολογηθούν έως το 2024 έχουν προϋπολογισμό  17 εκ ευρώ.  Μεταξύ των έργων θα είναι και η «Αριάδνη» (  24 εκ. ευρώ) που θα συμβάλλει στην  ενοποίηση των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης τα οποία δεν επικοινωνούν μεταξύ τους . Ψηφιακά εργαλεία θα αποκτήσει και η νέα ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης εργασίας προκειμένου να προστατέψει του εργαζόμενους από παράνομες ενέργειες. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένο πληροφοριακού προγράμματος για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Τέλος στην επίσπευση έκδοσης των συντάξεων θα συμβάλει η ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ έως το 2024, η σύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και η αναβάθμιση του ψηφιακού προγράμματος ΑΤΛΑΣ .
  2. Ψηφιακή κάρτα εργασίας . Το μέτρο θα εφαρμοστεί στην αρχή του 2022 σε  μεγάλους κλάδους της οικονομίας (σούπερ μάρκετ, τράπεζες)  και μετά θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας χωρίς εξαίρεση.
  3. Κατάρτιση όπλο για την οικονομία. Η αλλαγή του μοντέλου της κατάρτισης που θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Σήμερα σύμφωνα με τη Eurostat , μόνο το 51% των πολιτών έχει ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προωθηθούν πόροι ύψους 1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων για 500.000 ωφελούμενους έως το τέλος του 2025. Σε πρώτη φάση έως το τέλος του 2022, σε προγράμματα κατάρτισης θα ενταχθούν 150.000 ωφελούμενοι. «Η κατάρτιση σταματά να είναι πλάκα και ευκαιρία για πρόσθετο εισόδημα και γίνεται όπλο για τη νέα οικονομία του αύριο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. «Τα πιστοποιητικά θα δείχνουν ότι οι καταρτιζόμενοι  έχουν αποκτήσει γνώσεις που η αγορά θα ανταμείψει. Σε πρώτη φάση συνεργαστήκαμε με κολοσσούς όπως η Amazon και η Google. Kανένας πάροχος δεν αποκλείεται αλλά ο πήχης πρέπει να ανέβει. Θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση για τους παρόχους και τους καταρτιζόμενους», πρόσθεσε. 
  4. Νέες πολιτικές για τους ανέργους: Στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα «ριχτούν» επιδοτούμενα προγράμματα με αιχμή τους ανέργους, με πρόσθετες δυσκολίες στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας όπως νέοι, μητέρες και άτομα με αναπηρίες. Στόχος είναι να προωθηθούν προγράμματα ύψους 540 εκ ευρώ για να καλυφθούν 74.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2025,  με  εγγύηση για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του προγράμματος. Μεταξύ των προγραμμάτων θα είναι πρόγραμμα για 12.000 θέσεις πρακτικής άσκησης και 10.000 για ειδικές ομάδες , όπως άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης για μακροχρόνια άνεργους κλπ

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria