Αέριο: Έτοιμος το φθινόπωρο του 2023 ο αγωγός για τη Δυτ. Μακεδονία – Η Καστοριά θα περιμένει...μελοντική επέκταση ( ! ) - OlaDeka

Αέριο: Έτοιμος το φθινόπωρο του 2023 ο αγωγός για τη Δυτ. Μακεδονία – Η Καστοριά θα περιμένει…μελοντική επέκταση ( ! )

Και βέβαια οι «σούρδοι» πολύ καλά κάνουν αποτελώντας ζηλευτό παράδειγμα διεκδικητικότητας. Το μέγα ερώτημα που προκύπτει όμως είναι: ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΤΑΝΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΙ;

σ.σ. Παγιώνεται σύμφωνα με επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα ο παραγκωνισμός της Καστοριάς από το σχέδιο σύνδεσης φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ. Εκεί που η Καστοριά πρωτοστατούσε με βασικό αίτημα σύνδεσης με το δίκτυο Φ/Α, ακόμη και το χρονικό διάστημα που Κοζάνη και Φλώρινα αδιαφορούσε λόγω τηλεθέρμανσης για το συγκεκριμένο θέμα, τώρα φαίνεται ότι το λεγόμενο κοζανοκεντρικό σύστημα αλλάζει πορεία και ανατρέπει τα πάντα. Ενώ διατυμπανίζονταν ότι η Καστοριά θα έπαιρνε πριν την Κοζάνη φυσικό αέριο, μετά τις μεταλιγνιτικές εξελίξεις και το άγχος για το μέλλον της τηλεθέρμανσης της ανέμελης μέχρι πρότινος τηλεθερμαινόμενης περιοχής, όλα αλλάζουν σύμφωνα φυσικά με τα συμφέροντα της Κοζάνης. Και βέβαια οι «σούρδοι» πολύ καλά κάνουν αποτελώντας ζηλευτό παράδειγμα διεκδικητικότητας. Το μέγα ερώτημα που προκύπτει όμως είναι: ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΤΑΝΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΙ;

Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΧΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΡΑΓΔΑΙΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΑΙ «ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΥΤΗ!

ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ…ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 3ης ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΟΖΑΝΙΤΩΝ ; Θα μπορούσαμε να απαριθμούμε σε τόμους όλα τα κραυγαλέα κρούσματα άνισης συμπεριφοράς και μεταχείρισης ».

Ή ηρεμιστικά μας ρίχνει ο Τόσκος στο νερό, ή πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι είμαστε πρόβατα – ούτε καν πρόβατα, προβατάκια καλύτερα- και γενημμένοι losers! Επίσης αν ως αντίλογος πέσει στο τραπέζι η άλλη παλιά ιστορία με την σύνδεση του TAP, ρωτάμε όλους εσάς: Βλέπετε κάτι να κινείται; Σηκώθηκε κανα πετραδάκι για να δημιουργήσει έστω υποψία εκκίνησης κάποιου έργου; Εμείς τουλάχιστον όχι. «Κρίθηκε άγονος ο διαγωνισμός θα πέσει πάλι η καραμέλα και δεν βρέθηκε ανάδοχος» Τι λέτε μωρέ; Να κόψετε τον κ@λο σας και να βρείτε! Η Καστοριά με τους 9 μήνες αναμένα τα καλοριφέρ πληρώνει φόρο «αίματος» συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα και είναι ενεργειακά πάμφτωχη!

Για άλλη μία φορά θα κλείσουμε αυτή την παράγραφο με την ίδια ατάκα συμπέρασμα: Δεν φταίνε αυτοί. Αυτοί, απλά βολεμένοι είναι…Εμείς φταίμε που τους έχουμε ψηφίσει. Αυτοί μας αξίζουν!

Ακολουθεί το άρθρο του insider.gr που αναφέρει ότι ο αγωγός του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Δυτική Μακεδονία, θα είναι έτοιμος το 2023 αλλά μόνο…για την παροχή της Φλώρινας, του Αμύνταιου, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης! Και η Καστοριά κύριε; Μα η Καστοριά δεν έχει πρόβλημα! Η Καστοριά μπορεί να περιμένει…Ίσως σε μια άλλη ζωή! Και μη βιαστεί κανείς έξυπνος να πει ότι πλέον δεν μας ενδιαφέρει το φυσικό αέριο επειδή τώρα είναι ακριβό, γιατί η απλή απάντηση είναι ότι η σημερινή τιμολογιακή κατάσταση είναι συγκυριακό φαινόμενο της εποχής που διανύουμε. Δεν θα είναι παντοτινό.

Τον οδικό χάρτη για την κατασκευή του αγωγού που θα δώσει πρόσβαση στη Δυτική Μακεδονία στο φυσικό αέριο, επεκτείνοντας έως την εν λόγω περιοχή το εθνικό σύστημα, σκιαγράφησε η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria – Rita Galli, μιλώντας στο 4ο Athens Investment Forum.

Σύμφωνα με την κ. Galli, το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στις αρχές του επόμενου έτους, με σκοπό να ολοκληρωθεί και να διασυνδεθεί στο εθνικό δίκτυο το φθινόπωρο του 2023, σηματοδοτώντας έτσι την άφιξη του αερίου στη Δυτική Μακεδονία. Όπως πρόσθεσε, ο αγωγός θα αποτελεί ορόσημο για την προσαρμογή των υποδομών αερίου στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς θα είναι πλήρως συμβατός με τη μεταφορά υδρογόνου, σε ποσοστό έως και 100%, καθώς και ανανεώσιμων αερίων. 

Ο προϋπολογισμός της υποδομής ανέρχεται σε 144,5 εκατ. ευρώ. Το μήκος του αγωγού θα αγγίζει τα 157 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τον οικισμό των Τρικάλων στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Πτολεμαΐδα, κοντά στον οικισμό των Κομνηνών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. 

«Κρίκος» για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας

Με την κατασκευή του βασικού κλάδου και των υποκλάδων του έργου, θα διασφαλισθεί η τροφοδοσία της Έδεσσας, της Σκύδρας, της Νάουσας, της Βέροιας, της Φλώρινας, του Αμύνταιου, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης. Παράλληλα, θα υπάρχει πρόβλεψη (αναμονές) για μελλοντική επέκταση, με στόχο την παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην περιοχή της Καστοριάς.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η επέκταση του εθνικού συστήματος στη Δυτική Μακεδονία παίζει κρίσιμο ρόλο για την ενεργειακή και αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής, ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υποστηρίξει τη λειτουργία των τοπικών τηλεθερμάνσεων, καθώς και την τροφοδοσία με καύσιμο των δικτύων διανομής της Φλώρινας, της Βέροιας, της Νάουσας και των Γρεβενών. 

Παράλληλα, αποτελεί σημαντικό «κρίκο» στην προοπτική υλοποίησης του πρότζεκτ «White Dragon», στόχος του οποίου είναι να μετατραπεί η Δυτική Μακεδονία σε «κοιλάδα» παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου.

Υπενθυμίζεται πως το έργο προβλέπει επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ, η Δυτική Μακεδονία θα συνεχίσει να αποτελεί ενεργειακό κέντρο της χώρας, και μετά την απόσυρση του λιγνίτη. Τη θέση του ορυκτού καυσίμου θα πάρει υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ, με τη δημιουργία υποδομών για την παραγωγή του ανανεώσιμου αερίου σε μαζική κλίμακα.  

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria