Tρίτη δόση εμβολίου: 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για άνω των 60 ετών και υγειονομικούς - OlaDeka

Tρίτη δόση εμβολίου: 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για άνω των 60 ετών και υγειονομικούς

Ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για την πραγματοποίηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς, στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Συμπληρώθηκαν 9 μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού με τα εμβόλια του κορωνοϊού, με τα οποία έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια πολίτες» σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία επανέλαβε πως σήμερα γνωρίζουμε πως αυτά είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στα νοσοκομεία και των θανάτων.

Η φύση της μετάδοσης του κορωνοϊού δημιούργησε την αίσθηση ότι η προστασία που θα προσφέρει θα είναι βραχύχρονη και έτσι το ερευνητικό ενδιαφέρον εντοπίστηκε στο να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ανοσιακής αντίδρασης.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια, τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως ύστερα από πέντε με έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό.

Τόσο η κα Μαρία Θεοδωρίδου όσο και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παραδέχθηκαν ότι ο εμβολιασμός με τρίτη δόση στους άνω των 60 γίνεται χωρίς την έγκριση του EMA. Υποστήριξαν πάντως ότι η έγκριση αυτή «αναμένεται» και ανέφεραν ότι χωρίς τη σχετική έγκριση έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες στον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Μειώνονται τα αντισώματα με την πάροδο του χρόνου
«Η μείωση των αντισωμάτων αποτέλεσε έναν κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία» σημείωσε, και τόνισε πως το σκεπτικό όλων με αυτά τα δεδομένα στράφηκε στην επιλογή των ομάδων πληθυσμού που θα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη για μια τρίτη δόση.

Η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα κατά τον πρωτογενή εμβολιασμό, ανοσοκατασταλμένα άτομα, μεταμοσχευμένοι κ.λπ. Η χορήγηση σε αυτούς έχει τον χαρακτήρα συμπληρωματικής δόσης, εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου. Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε παράγοντες όπως η ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα, και μια τρίτη εκείνους που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

Η επιτροπή γνωμοδότησε ήδη θετικά υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση στην αρχή του προγράμματος ήταν η ηλικία, θύμισε η Μαρία Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε: «Έτσι λοιπόν και με το ενδεχόμενο χορήγησης της τρίτης δόσης, τα άτομα που παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν είναι τα ηλικιωμένα σε μονάδες φροντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών».

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τους άνω των 60 ετών
Ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα αυτά αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία και με ανοσολογικές μελέτες, συνέχισε η καθηγήτρια.

«Ενδεικτικά, να πω ότι η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή ασθενών ηλικίας 60 έως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιζε το 58,02%, ενώ οι θάνατοι σε αυτή την ομάδα το 48%», από το καλοκαίρι.

«Ως προς τις μελέτες, έχουμε αξιόλογες μελέτες στη χώρα από το ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Λάρισας και το ΕΚΠΑ, όπου φαίνεται πως η χημική ανοσία και η κυτταρική εκπίπτει με την πάροδο του χρόνου και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών», συνέχισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Γιατί είναι σημαντική η τρίτη δόση στους υγειονομικούς
Τρίτος παράγων που μπορεί να επηρεάσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης είναι η αυξημένη έκθεση. «Εδώ, το κύριο ”παρών” το δίνουν οι υγειονομικοί», συνέχισε η καθηγήτρια.

«Με βάση τα δεδομένα, έχουν αυξημένο κίνδυνο, και μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική σύμπτωση, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης της λοίμωξης και των ασυμπτωματικών νόσων στους υγειονομικούς, για να περιοριστεί η μετάδοση στο περιβάλλον εργασίας», συνέχισε.

Η τρίτη δόση στους υγειονομικούς θα γίνει έπειτα από 6 έως 8 μήνες.

Στη συνέχεια, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως ο FDA χορήγησε πριν από τρεις μέρες έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer, για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης. Επί του παρόντος, δεν έχει εγκρίνει τη χορήγηση των εμβολίων στον γενικό πληθυσμό και αναμένονται περισσότερα δεδομένα ως προς το θέμα της ασφάλειας, πρόσθεσε.

Τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης
Τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με την ίδια, δείχνουν ότι η τρίτη δόση μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από το 1.378.000 πολιτών που έλαβαν την τρίτη δόση, αυτή υπερδεκαπλασίασε τα αντισώματα σε σύγκριση με τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν από τη δεύτερη δόση.

Όπως τόνισε η καθηγήτρια, από το CDC αναμένεται σύντομα να δοθούν δεδομένα για άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση στις ΗΠΑ.

«Θα έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα συγκέντρωση πολλών δεδομένων που ίσως και να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε την ελπίδα μας ότι αυτή η τρίτη δόση να αποτελεί και την τελική δόση ενός εμβολιαστικού σχήματος για την καταπολέμηση του κορωνοϊού», είπε.

Θεμιστοκλέους: 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών
Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, που εμβολιάστηκαν πριν από έξι μήνες, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου και για τους άνω των 60 ετών
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

«Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους και τους ηλικιωμένους -άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας».

Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.

«Έχουμε ανακοινώσει, προσθέτει η κ. Παπαευαγγέλου, ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από τη δεύτερη δόση του -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. «Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας, που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει».

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επέκταση χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμα υπάρχει σκεπτικισμός.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria