Bloomberg: Αντιμέτωπη με τιμές σοκ στην ενέργεια η Ευρώπη το χειμώνα - OlaDeka

Bloomberg: Αντιμέτωπη με τιμές σοκ στην ενέργεια η Ευρώπη το χειμώνα

Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυξήσεις σοκ στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς προβλέπεται να εκτιναχθούν σε επίπεδα ρεκόρ, προειδοποιεί σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Οι ελλείψεις στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνουν το κόστος παραγωγής ενέργειας από τη Βρετανία ως τη Γερμανία, σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις ξανανοίγουν και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση.

Η αύξηση των τιμών τροφοδεοτεί τον πληθωρισμό και αποτελεί δυνητική απειλή για την οικονομική ανάκαμψη, καθώς βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας – από τα λιπάσματα μέχρι τον χάλυβα – ενδέχεται να χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Οι τιμές ακολουθούν την ανιούσα, αν και ουσιαστικά είναι ακόμη καλοκαίρι, περίοδος στην οποία η ζήτηση είναι πιο χαμηλή, προετοιμάζοντας το έδαφος για έναν δύσκολο χειμώνα. Όπως τονίζει το Bloomberg, οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα αυξάνεται το κόστος των πάντων, από τα τρόφιμα έως τις μεταφορές. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, πρόκειται για έναν πονοκέφαλο για τους πολιτικούς που προσπαθούν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη για την ενεργειακή μετάβαση

«Το πρόβλημα δεν έχει ξεκινήσει καν ακόμη», αναφέρει ο Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan, μονάδας αναλύσεων της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie SA. «Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», υπογραμμίζει.

Ο ζεστός καιρός και οι χαμηλές ταχύτητες ανέμων περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας τη χρήση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και ανεβάζοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη φέτος. Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις φυσικού αερίου έπειτα από έναν βαρύ χειμώνα, που εξάντλησε τα αποθέματα, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η ενίσχυση των αποθεμάτων – που είχε υποχωρήσει σε χαμηλό δεκαετίας και πλέον – δεν ήταν εύκολη, καθώς ο κορυφαίος πάροχος, η Ρωσία, περιορίζει τις ροές, σε μια εποχή που η Ασία παίρνει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, που μπορεί σε διαφορετική περίπτωση να πήγαιναν στην Ευρώπη. Όπως τονίζεται, η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στη δική της παραγωγή, με αρκετές διακοπές που διαταράσσουν τις ροές από τη Βόρεια Θάλασσα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι η αύξηση των τιμών έχει ήδη οδηγήσει τον πληθωρισμό στη Γερμανία στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,4% τον Αύγουστο, πάνω από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ για την ευρωζώνη. Τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν σε περίπτωση που επαναληφθεί ο κρύος χειμώνας του 2018. Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν οι τιμές έφταναν ακόμη και τριψήφιο αριθμό, επεσήμανε ο Hoarau.

Απειλή ενεργειακής φτώχειας

Η Citigroup προειδοποιεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της τάξης του 20% κατά μέσο όρο στους στους λογαριασμούς των Ευρωπαίων καταναλωτών. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα», τονίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

«Καθώς το ύψος της χονδρικής τιμής θα περνά στα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες, είναι πιθανό η προσοχή να επικεντρωθεί στον ρόλο των κυβερνήσεων για τον μετριασμό του αντίκτυπου των αυξήσεων τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα», υπογραμμίζει ο Γκλεν Ρίκσον, επικεφαλής αναλυτής για την ευρωπαϊκή ενέργεια στην S&P Global Platts.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria