Τo παρασκήνιο για το νέο Μητροπολίτη Καστοριάς - OlaDeka

Τo παρασκήνιο για το νέο Μητροπολίτη Καστοριάς

Για την ιστορική Μητρόπολη Καστοριάς, τα πράγματα είναι λίγο πολύπλοκα και περίεργα. Πρόκειται για μια Μητρόπολη με πολλές ιδιαιτερότητες!

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, φίλος αγαπημένος από τα χρόνια που ήταν διάκονος,έφυγε τόσο άδικα. Στις δυόμιση δεκαετίες που διαποίμανε την Μητρόπολη Καστοριάς( του αγωνιστή και Μακεδονομάχου Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη και του Αγίου Γρηγορίου Παπουτσόπουλου)είχε ανεβάσει τον πνευματικό πήχη πολύ ψηλά. Ο ιδανικός διάδοχος του θα ήταν ο Μητροπολίτης Σισανίου Αθανάσιος, πνευματικό του ανάστημα και πολύ αγαπητός στους Καστοριανούς και ο οποίος ξέρει τις ιδιαιτερότητες της Μητρόπολης, καθώς προ της εκλογής του υπηρέτησε ως πρωτοσύγκελος. Δυστυχώς όμως, δεν μπορεί να γίνει τώρα αυτό, αφού ποιμαίνει πλέον την ιστορική Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.
Ωστόσο, για την Μητρόπολη Καστοριάς πιέζει τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία, Ιεράρχης της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας προς ανάδειξη του πνευματικού του αναστήματος, το οποίο είναι εντελώς ακατάλληλο γιαυτή την Μητρόπολη- και δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό! Κάποιοι εκ των Ιεραρχών θα τον ψηφίσουν, γιατί τους το ζητά ο Αρχιεπίσκοπος ενώ η πλειοψηφία θα πράξει κατά συνείδηση.
Εκ παραλλήλου για την Μητρόπολη αυτή, κινείται Ιεράρχης της Χριστοδουλικής πτέρυγας, που διαποιμαίνει Μητρόπολη της Μακεδονίας μας, με πολλές συμπάθειες στην Ιεραρχία. Ενδιαφέρεται για την εκλογή του Πρωτοσυγκέλλου του. Πρόκειται για έναν εξαίρετο κληρικό με έργο, απ´ όπου και αν πέρασε και με πολλές συμπάθειες σε όλη την Ιεραρχία. Εδώ η εκλογή δεν θα είναι εύκολη και θα υπάρξουν εκπλήξεις, πέρα από τα αναμενόμενα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην εκλογή των Μητροπόλεων:
-Λαγκαδά, όπου ο Αρχιεπίσκοπος ζητούσε από τους Ιεράρχες να ψηφίσουν τον Αρχιμ. Γεώργιο Χρυσοστόμου (νυν Κίτρους) κι εκείνοι ψήφισαν πανηγυρικά τον αείμνηστο Ιωάννη
– Γρεβενών, όπου ο Αρχιεπίσκοπος ζητούσε από τους Ιεράρχες να ψηφίσουν τον Αρχιμ. Χριστοφόρο Κολοκυθά, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Φθιώτιδος και η Ιεραρχία προέκρινε τον Δαβίδ και
-Φιλίππων, όπου ο Αρχιεπίσκοπος ζητούσε να εκλεγεί ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και η Ιεραρχία εξέλεξε πανηγυρικά τον Στέφανο.
Με έναν περίεργο τρόπο το Πνεύμα το Άγιον συνωμότησε με την Ιεραρχία και εξέλεξε τους ιδανικούς Ιεράρχες για τις εν λόγω Μητροπόλεις.
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria