Τιμολόγια ρεύματος: Κρατική επιδότηση €30/ΜWh και στήριξη από ΔΕΗ στη μάχη για το ράλι των τιμών - OlaDeka

Τιμολόγια ρεύματος: Κρατική επιδότηση €30/ΜWh και στήριξη από ΔΕΗ στη μάχη για το ράλι των τιμών

Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Τον κουμπαρά των δικαιωμάτων ρύπων ακουμπά η κυβέρνηση με έσοδα €1 δισ.  

Μέτρα ασπίδα για όλα τα νοικοκυριά κατά του επικείμενου σφοδρού κύματος ανατιμήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ενεργοποιεί η κυβέρνηση. Η διάρκεια της εφαρμογής τους προβλέπεται ότι θα είναι έως το τέλος του έτους αλλά με την πρόβλεψη για συνέχισή τους και το 2022 όσο οι συνθήκες συνεχίζουν να πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες καθώς τα μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, οι λογαριασμοί θα επιδοτηθούν με 30 ευρώ ανά  μεγαβατώρα.

Η επιδότηση αυτή συνεπάγεται την οικονομική στήριξη με 10 ευρώ για κατανάλωση 330 κιλοβατώρων σε μηνιαία βάση.

Όπως αναφέρουν στην κυβέρνηση η κατανάλωση για μια μέση τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται περίπου σε 400 κιλοβατώρες. Τα μέτρα προβλέπεται να χρηματοδοτήσουν τις 300 πρώτες kWh και να απορροφήσουν μεγάλο τμήμα των αυξήσεων.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ΔΕΘ για μια παρέμβαση πολύ σημαντική που γίνεται συνδυαστικά: από την μια η κυβέρνηση επιδοτεί ένα κομμάτι της αύξησης και από την άλλη και η ΔΕΗ ως κυρίαρχος παίκτης της αγοράς καλείται με την σειρά της να καλύψει ένα άλλο κομμάτι των ανατιμήσεων «έτσι ώστε να συζητάμε για απειροελάχιστες επιβαρύνσεις σε καταναλώσεις όχι μόνο στις 300 κιλοβατώρες αλλά μέχρι και τις 600 κιλοβατώρες».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και επανέλαβε και χθες στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, θα χρηματοδοτήσουν τις αυξήσεις με την δημιουργία ενός νέου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αντλήσει πόρους από τον κουμπαρά των δικαιωμάτων ρύπων, που λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών τους (στα 63 ευρώ ο τόνος) προβλέπεται να είναι σημαντικά αυξημένα φέτος και να πλησιάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Μιλώντας χθες σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτείται καταρχήν με χρήματα που προέρχονται από τις δημοπρασίες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επανέλαβε ότι φέτος το 15% τουλάχιστον των εσόδων από τις δημοπρασίες θα κατευθυνθεί σε αυτό, το οποίο  θα έχει τα επόμενα χρόνια και άλλες πηγές εσόδων.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια παρέμβαση πολύ σημαντική για τα ελληνικά νοικοκυριά και σημείωσε ότι παρόλο που είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι αφορά τους ευάλωτους καταναλωτές, τελικά επεκτάθηκε σε όλους τους καταναλωτές. Όπως είπε, το μηνιαίο κόστος για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα.

Αν δεν υπήρχε η επιδότηση,  οι καταναλωτές θα πλήρωναν επιπλέον από 20 έως  44 ευρώ. Mε την κρατική στήριξη εκτιμάται ότι μπορεί να απορροφηθεί ένα 80% των ανατιμήσεων στα τιμολόγια.

Έτσι για κάποιον που κατανάλωνε μέχρι σήμερα 300 κιλοβατώρες και πλήρωνε 66,99 ευρώ, με τις αυξήσεις ο λογαριασμός θα έφτανε τα  118,11 ευρώ και με την κρατική επιδότηση θα πληρώσει τελικά 68,68 ευρώ.  

Ένα μεγάλο ερώτημα σε αυτή την άσκηση είναι τι θα πράξουν οι ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι σήμερα διαθέτουν ένα πελατολόγιο περίπου 1,5 εκατομμυρίου καταναλωτών και οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει από καιρό τις ρήτρες αναπροσαρμογής τιμολογίων και έχουν αρχίσει να εκτινάσσουν τις τιμές.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε και τους ιδιώτες να ακολουθήσουν την ίδια συνταγή. Δεν είναι όμως βέβαιο μέχρι πού φτάνουν οι αντοχές του καθενός, κυρίως δε για τους μη καθετοποιημένους εκπροσώπους του κλάδου που δέχονται και το μεγαλύτερο πλήγμα από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο και τους ρύπους που έχουν τριπλασιάσει τον τελευταίο χρόνο το κόστος της χονδρεμπορικής. Όλα θα εξαρτηθούν και από την διάρκεια της κρίσης παρότι οι προβλέψεις δεν δημιουργούν εφησυχασμό καθώς αναστροφή του κλίματος δεν αναμένεται πριν από την Άνοιξη του 2022.

Σύνταξη:Μαριάννα Τζάννε

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria