Σύλλογος Λογιστών Καστοριάς: Μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων - OlaDeka

Σύλλογος Λογιστών Καστοριάς: Μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Προς:

  • Υπουργό Οικονομικών, Κο Σταϊκούρα Χρήστο
  • Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, Κο Σκυλακάκη Θεόδωρο
  • Υφυπουργό Οικονομικών, Κο Βεσυρόπουλο Απόστολο
  • Διοικητή ΑΑΔΕ, Κο Πιτσιλή Γεώργιο
  •   Βουλευτή Ν. Καστοριάς κο Τζηκαλάγια Ζήση
  •   Βουλευτή Ν. Καστοριάς κα Τελιγιωρίδου Ολυμπία
  •   Υπ .γραφείου Πρωθυπουργού κα Αντωνίου Μαρία

Καστοριά , 3-9-2021

Θέμα: άμεση ανακοίνωση της μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2020 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021 Οι σύλλογοι και ενώσεις των λογιστών-φοροτεχνικών όλης της χώρας , η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Ελλάδας και το Οικονομικό
Επιμελητήριο της Ελλάδας έχουν αποστείλει αμέτρητα υπομνήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς , σε επίπεδο υλοποίησης των δίκαιων αιτημάτων που δεν αποτελούν συντεχνιακά ζητήματα, αλλά περιέχουν κομβικές θέσεις και παρεμβάσεις για αποτελεσματικότερη και λειτουργικότερη συνεργασία μεταξύ της δημόσιας οικονομικής διοίκησης και του λογιστή φοροτεχνικού (αρθ.17 του ν. 3742/2010).

Για να επιτευχθεί ωστόσο η συνεργασία αυτή , θεωρείται απαραίτητη η τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία προθεσμιών ,από το ίδιο το κράτος.

Όπως αναφέρετε και στην από 12-8-2021 επιστολή της ΠΟΦΕΕ δεν ζητάμε παράταση και βεβαίως δεν ζητήσαμε ποτέ παράταση.
Ζητούμε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος αδιάλειπτης παραγωγικής λειτουργίας εντός της νομοθετημένης προθεσμίας (άρθρα 67 και 68 του ΚΦΕ) μέχρι 30/6 κάθε έτους και σίγουρα προθεσμία τεσσάρων μηνών , από το ολοκληρωμένο άνοιγμα των ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Στην ίδια επιστολή τεκμηριώνονται οι λόγοι που όλοι οι θεσμικοί φορείς του

Κλάδου προτείνουν ως αναγκαία καταληκτική ημερομηνία το τέλος Σεπτεμβρίου 2021.
Δηλαδή:
Η καθυστέρηση του ανοίγματος της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς :

  •   Στις 27 Μαΐου ανακοινώθηκε το άνοιγμα της εφαρμογής της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, μόνο για τα φυσικά πρόσωπα,
  •   Η εφαρμογή για τα νομικά πρόσωπα άνοιξε στις 24 Ιουνίου 2021 με αρχική καταληκτική ημερομηνία την 27η Ιουλίου και αργότερα την 27η Αυγούστου 2021 χωρίς να υπολογισθεί το νόμιμο δικαίωμα των εργαζομένων για τη λήψη της καλοκαιρινής αδείας τον Αύγουστο ,δεδομένου ότι τον μήνα αυτό υπολειτουργεί τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας .

Παράλληλα πληθώρα δηλωτικών υποχρεώσεων ,λόγω covid, έληγαν στο ίδιο διάστημα.

  •   Ως την 7η Ιουλίου υπήρξαν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά των φορέων του δημοσίου (ΟΠΕΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΑΑΔΕ κλπ) για την ηλεκτρονική αποστολή των βεβαιώσεων που απαιτούνται και προ συμπληρώνονται οι σχετικοί κωδικοί των εντύπων.
  •   Επίσης , με καθυστέρηση ανακοινώθηκε από το υπουργείο και ο λογιστικός και φορολογικός χειρισμός των επιδομάτων λόγω covid, με τους λογιστές-

φοροτεχνικούς να χρειάζονται αρκετές εργατοώρες επιμόρφωσης .
 Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης και στην ηλεκτρονική μεταφορά των σωστών παρακρατούμενων φόρων από τα αρχεία των βεβαιώσεων αμοιβών

από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αποτέλεσμα το προαναφερθέντων, ήταν το χρονικό διάστημα υποβολής να περιορίζεται κατά πολύ, όπως η εφάπαξ καταβολή του φόρου με 3% έκπτωση . Η μικρή παράταση που δόθηκε ως τις 10/9/2021 αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ότι δεν καλύπτει την ανάγκη για την έγκαιρη υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων , λειτουργώντας τιμωρητικά για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων. Επιπλέον οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λειτουργία του taxis αλλά και οι τρέχουσες δηλωτικές και ελεγκτικές υποχρεώσεις οδηγούν στην επιτακτική ανάγκη μεταφοράς της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όπως και της καταβολής του φόρου με έκπτωση 3% την 30η Σεπτεμβρίου 2021.
Ζητούμε και από τους τοπικούς πολιτικούς μας εκπροσώπους ,να σταθούν αρωγοί στο δίκαιο αίτημα μας το οποίο αφορά και την κοινωνία του ν. Καστοριάς, υποστηρίζοντας το, όπως και οι συνάδελφοι τους των υπολοίπων νομών της Ελλάδας.

Η πρόεδρος Παπακωνσταντίνου Βασιλική

Ο αντιπρόεδρος Παπαβασιλείου Κωνσταντίνος

Η γραμματέας Γκατσώνη Ελευθερία

Ο ταμίας Ιασωνίδης Ιάσων

Το Δ.Σ.

Τα μέλη
Αντωνίου Ανδρέας – Θυμιοπούλου Αλίκη – Ράτσου Αθηνά

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria