Σούπερ μάρκετ: Αδειάζουν τα ράφια υπό τον φόβο ανατιμήσεων - OlaDeka

Σούπερ μάρκετ: Αδειάζουν τα ράφια υπό τον φόβο ανατιμήσεων

Σε αγορές βασικών προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης επιδίδονται μαζικά τα τελευταία 24ωρα χιλιάδες καταναλωτές, σπεύδοντας να προλάβουν τις επικείμενες αυξήσεις τιμών και τις πιθανές ελλείψεις.

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ σπεύδουν να αδειάσουν από βασικά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης πολλοί καταναλωτές τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να προλάβουν τις επικείμενες ανατιμήσεις, που θα επιβαρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό καθώς και υπό τον φόβο της εμφάνισης σημαντικών ελλείψεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε καταστήματα γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και μεγάλων πόλεων της περιφέρειας παρατηρούνται φαινόμενα… συνωστισμού στα ταμεία καθώς και «υπερφορτωμένων καροτσιών» στους διαδρόμους, με αποτέλεσμα να αδειάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ράφια σε βασικές κατηγορίες ακόμα και τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες, όπως συνέβη στην αρχή της πανδημίας.

Η κίνηση στα περισσότερα σούπερ μάρκετ έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας κατακόρυφη αύξηση συγκριτικά με τους τρεις προηγούμενους μήνες. Μάλιστα, σε σούπερ μάρκετ της επαρχίας (νησιά) παρουσιάζονται ήδη ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, αλεύρι, αλλά και νωπά προϊόντα ή οπωρολαχανικά καθώς υπάρχουν παράλληλα σημαντικές δυσκολίες τροφοδοσίας και επαρκούς κάλυψης της ζήτησης από τους προμηθευτές.

Στελέχη αλυσίδων σούπερ μάρκετ επιβεβαιώνουν ότι η κίνηση ακόμα και εκτός από τις συνηθισμένες ώρες αιχμής είναι αυξημένη από την Δευτέρα το πρωί ενώ και ο τζίρος τους εμφανίζει ραγδαία αύξηση από την περασμένη Πέμπτη, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες για «κύμα» ανατιμήσεων.

Όσον αφορά στην εικόνα από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι παραδέχονται πως έχουν πολλαπλασιαστεί οι αποδείξεις αξίας άνω των 100-150 ευρώ ακόμα και τις καθημερινές. Αντιθέτως, καμία αλυσίδα σούπερ μάρκετ δεν σχολιάζει τις σχετικές πληροφορίες και δεν έχει προβεί σε επίσημες δηλώσεις, αναμένοντας τις εξελίξεις των προσεχών ημερών.

Αυξήσεις και ανατιμήσεις

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένα από τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι οι αυξήσεις που θα απαιτήσουν οι προμηθευτές τους (εκτός από εκείνους που έχουν δεσμευτικές συμφωνίες με συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ) καθώς τόσο οι τιμές για τις πρώτες ύλες όσο και τα υλικά συσκευασίας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο.

Όσο διαρκούσε η πανδημία οι τιμές δεν έπεφταν γιατί οι καταναλωτές αγόραζαν μαζικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ρευστότητα και να δημιουργηθεί ένας «τοίχος ασφαλείας» βασισμένος κυρίως στην εγχώρια παραγωγή και στα αποθέματα από τις μακροχρόνιες συμφωνίες.

Όμως, μετά τα προβλήματα με την μεταφορά προϊόντων και πρώτων υλών από το εξωτερικό, τις αυξήσεις πρώτων υλών και τις συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και το φυσικό αέριο, που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής στον τομέα της βιομηχανίας, τα σούπερ μάρκετ θα προσπαθήσουν να πιέσουν τους προμηθευτές (βιομηχανίες, εισαγωγείς και παραγωγοί) να απορροφήσουν τις όποιες αυξήσεις ενώ από την πλευρά τους οι τελευταίοι θα προσπαθήσουν να περάσουν το επιπρόσθετο κόστος στις τιμές χονδρικής.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση -και πρωτίστως το υπουργείο Οικονομικών- εξετάζει ήδη μέτρα, κίνητρα και προτάσεις που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αυξήσεις (είτε θα περιορίσουν τις ανατιμήσεις, είτε θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος τους), προκειμένου να μην επηρεαστεί αρνητικά  η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria