Πρωτότυπη τελετή προς τιμήν 18 ηρώων (του Στάθη Πελαγίδη) - OlaDeka

Πρωτότυπη τελετή προς τιμήν 18 ηρώων (του Στάθη Πελαγίδη)

Στις 26 Αυγούστου 2021 (6 μ.μ.) πραγματοποιήθηκε στην ΟΙΝΟΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ μια εντελώς ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΤΕΛΕΤΗ προς ΤΙΜΗΝ δεκαοχτώ (18) ΑΓΝΟΗΜΕΝΩΝ ΗΡΩΩΝ του χωριού, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΕΝΕΡΓΑ στα ΗΡΩΪΚΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ του ΠΟΝΤΟΥ, την μαύρη περίοδο της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ (1914-1923).

Η πρωτοτυπία αυτής της ΤΕΛΕΤΗΣ έγκειται στο γεγονός ότι ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ κος ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΕΝΤΣΙΔΗΣ έχει στήσει δίπλα στο ΗΡΩΟ του χωριού ένα ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ, επί του οποίου ήταν χαραγμένα, με κεφαλαία γράμματα, τα ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ 18 ΗΡΩΩΝ, προκειμένου να λειτουργήσουν στις νέες γενεές, ως ΕΣΑΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ και ΤΙΜΗΣ για τους συγκεκριμένους ΗΡΩΕΣ και για τα  ΗΡΩΪΚΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, γενικότερα.

Ως ιστορικός ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις ΘΕΡΜΟΤΑΤΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ μου:

  • Στον ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ κο ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΡΕΝΤΣΙΔΗ και στον ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ κο ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΦΟΥΛΗΡΑ, οι οποίοι επιμελήθηκαν και παρουσίασαν, με τον πιο τέλειο τρόπο, το ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ στα πλαίσια ΛΑΜΠΡΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ και ΤΕΛΕΤΗΣ.
  • Στην ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Κοινοτικού Συμβουλίου ΟΙΝΟΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ κα ΕΥΑΝΘΙΑ ΖΑΡΟΜΥΤΙΔΟΥ και στα μέλη του Συμβουλίου, για όλη την προετοιμασία του χώρου υποδοχής ΕΠΙΣΗΜΩΝ και ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ, αλλά και για την κολακευτική τους πρόταση.
  • Στους λοιπούς ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ:
    • Τον ΒΟΥΛΕΥΤΗ κο ΖΗΣΗ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ, πέραν του φωτεινού χαιρετισμού και για το θερμό και περιεκτικό κείμενο που δημοσίευσε (ΦΩΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, 2/9/2021).
    • Τον ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κο ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ (για την παρουσία και τον εκτενή χαιρετισμό του)
    • Τον ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΠΕΖΙΚΟΥ κο ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ (για την επιβλητική μέθεξη στην Τελετή)
  • Στον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ κο ΙΩΑΝΝΗ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗ, για την πολύ θερμή προσφώνησή του και για την συγκινητική, διά λύρας, απόδοση ποντιακού ΘΡΗΝΟΥ.
  • Στην ΠΡΟΕΔΡΟ του ιστορικού «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» κα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΟΥΡΛΗ, για την θερμή, ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΕΠΑΙΝΟΥ, προσφώνηση.
  • Στην «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ», που ανέβασε το όλο ΘΕΜΑ στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
  • Στις τοπικές Εφημερίδες «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ», η οποία δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ από την Τελετή (φ. 2/9/2021), πέραν των προηγούμενων απανωτών δημοσιευμάτων για το ιστορικό γεγονός, και «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» Πτολεμαΐδας, ο οποίος δημοσίευσε το ιστορικό των Ελλήνων Ανταρτών στον Πόντο.
  • Στους ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΟΙΝΟΗΤΕΣ, οι οποίοι ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ με την αυθόρμητη αθρόα συμμετοχή τους.

Η κεντρική μου ΟΜΙΛΙΑ στην εν λόγω ΤΕΛΕΤΗ κατέληξε με την εξής ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΘΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥΣ (ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ Σκύδρας κ.ά.) ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΠΛΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ!

Ελπίζομε ότι

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ 18 ΗΡΩΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ! ΑΝΟΙΚΤΟ & ΛΑΜΠΡΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ!

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ
Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria