Νέος ισχυρός σεισμός πάνω από 5 ρίχτερ στην Κρήτη - OlaDeka

Νέος ισχυρός σεισμός πάνω από 5 ρίχτερ στην Κρήτη

Νέος μεγάλος σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,4 ρίχτερ και και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Περισσότεροι από 40 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην περιοχή, εντάσεως άνω των 3 ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να είναι – μέχρι και το πρωί της Τρίτης – τα 4,8 ρίχτερ χθες το μεσημέρι. 

εικόνα Viber 2021 09 28 07 56 54 236

Σε αυτοκίνητα, πλατείες, σκηνές και ξενοδοχεία πέρασαν το βράδυ τους οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και των γειτονικών περιοχών, όπου χθες το πρωί σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Ένας νεκρός και 35 τραυματίες, αλλά και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις είναι ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

 Στο Αρκαλοχώρι, όπου προκλήθηκαν και οι περισσότερες καταστροφές, ο στρατός έχει ήδη στήσει σκηνές για τους σεισμόπληκτους, ενώ πολύ μεγάλες υλικές ζημιές καταγράφονται και στα Ρουσσοχώρια, όπου πολλοί από τους κατοίκους κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους. Πολλά σπίτια, και ιδιαίτερα τα παλιά, έχουν καταστραφεί, ενώ στα χωριά της περιοχής γίνονται πλέον περιπολίες, ώστε να μην γίνουν κλοπές στα σπίτια που άδειασαν.

Πρόχειρα καταλύματα με τη συνδρομή του στρατού

Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού προχώρησαν χθες στην εγκατάσταση των πρώτων σκηνών στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, με τις εργασίες να επιθεωρεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σημειώνεται πως χθες στήθηκαν 50 σκηνές στο Εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου για τους σεισμόπληκτους, ενώ αναμένονται άλλες 50 χωρητικότητας 10 ατόμων η καθεμία.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους στήθηκαν σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους, ενώ σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, σήμερα, Τρίτη, αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Κέντρο Υγείας σε σκηνή

Την ίδια ώρα, Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού που έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκριμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο. Η σκηνή διαθέτει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, «θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς». 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria