Η μετάλλαξη «Μ» απειλεί το τείχος ανόσιας – Κρούσματα και στην Ελλάδα - OlaDeka

Η μετάλλαξη «Μ» απειλεί το τείχος ανόσιας – Κρούσματα και στην Ελλάδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε στα στελέχη υπό παρακολούθηση μια νέα παραλλαγή που εμφανίστηκε στη Νότιο Αμερική, την μετάλλαξη Μ. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η νέα μετάλλαξη φέρει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις Άλφα (βρετανική) και Βήτα (νοτιοαφρικάνικη), ικανά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αυτή της η ιδιότητα ενδεχομένως να της δώσει το προβάδισμα έναντι της πλέον μεταδοτικής Δέλτα (ινδική), και να την αναδείξει σε μέγιστη απειλή για την ανοσία που πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο φθινόπωρο. Ωστόσο, η ταχύτητά μετάδοσής της ακόμη ελέγχεται. Στο Εκουαδόρ και την Κολομβία αποτελεί πλέον το 13% και το 39% αντίστοιχα των μεταλλαγμένων στελεχών.

«Άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοσή της. Μπορούμε να την επιβραδύνουμε», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης για την μετάλλαξη Μ, υπενθυμίζοντας την πορεία της Δέλτα και την ταχεία εξάπλωσή της αφ’ ης στιγμής απέκτησε δυναμική.

Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η μετάλλαξη Δέλτα ανέρχεται πλέον στο 96,72%, αποτελώντας το 100% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στις περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου, με ποσοστά άνω του 90% σε όλη την υπόλοιπη χώρα πλην των Ιονίων Νήσων.

Χάρη στη μεταδοτικότητά της κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της κυρίαρχης Άλφα: τα συνολικά ποσοστά των δύο μεταλλάξεων που στις αρχές Ιουλίου ήταν αντίστοιχα 80,35% και 0,67% αντίστοιχα, κυμαίνονται πλέον στο 58,03% και 26,31%.

Μπορεί ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, να εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, ωστόσο η μετάλλαξη «Δέλτα», ο αριθμός των διασωληνωμένων και η νέα μετάλλαξη Μ που έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα δεν παύουν να προκαλούν ανησυχία.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα εντοπίστηκαν ως εξής:

  • Ένα στην Αττική,
  • Δύο στην Αργολίδα,
  • Ένα στην Αχαΐα
  • Δύο στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria