Εντολή Μητσοτάκη να κλείσει η Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ στις 14 Οκτωβρίου - OlaDeka

Εντολή Μητσοτάκη να κλείσει η Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ στις 14 Οκτωβρίου

Και νέες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά – Ποιος δεν λέει την αλήθεια για την «επ΄ αόριστον» συμφωνία;

Βούληση του πρωθυπουργού είναι να κλείσει η Αμυντική Συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες –τη συμφωνία δηλαδή για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας- στις 14 Οκτωβρίου, οπότε και θα επισκεφθεί για το λόγο αυτό την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στην κατεύθυνση αυτή εντείνονται οι μυστικές –και πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού και των κομμάτων της αντιπολίτευσης-συνομιλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την αμερικάνικη πλευρά, ενώ η βιασύνη της Αθήνας οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Είναι χαρακτηριστικό πως απορρίπτεται το «μείζον ελληνικό αίτημα» για δημιουργία αμερικανικής βάσης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σκύρο, καθώς η Ουάσιγκτον δεν θέλει να θεωρηθεί από την Άγκυρα πως η Συμφωνία που θα υπογραφεί με την Αθήνα διαθέτει αντιτουρκική χροιά.

Έχει απορριφθεί, επίσης, το αρχικό ελληνικό αίτημα για οικονομική ενίσχυση της χώρας με έξι δισεκατομμύρια ευρώπροκειμένου να είναι η συμφωνία πενταετής και όχι μονοετής, ενώ δύσκολα θα ικανοποιηθεί και το αίτημα για χρηματοδότηση από την Ουάσιγκτον της δημιουργίας ενός νέου ναυστάθμου δίπλα στην αμερικάνικη βάση της Σούδας. Η ελληνική πλευρά, μάλιστα, εκτιμάται ότι θα κάνει πίσω και σε κάποια άλλα αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να υπογραφεί η Συμφωνία. Ένα από τα βασικά «ανταλλάγματα» που θα λάβει η Αθήνα είναι μια αμερικανική δήλωση, περισσότερο σαφής από την αντίστοιχη δήλωση Πομπέο τον προηγούμενο χρόνο, δήλωση που θα περιέχει και προειδοποιήσεις στην Τουρκία για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών ή και (όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση) τη δέσμευση Ουάσιγκτον για στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση επίθεσης από την Άγκυρα.

Η επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ, μάλιστα, στις 14 Οκτωβρίου, εκτιμάται από το Μαξίμου πως θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο, ει δυνατόν και μέσα στο έτος, το αργότερο έως τέλος της άνοιξης, κάτι που «κυνηγά» από την πρώτη στιγμή της εκλογής Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για αυτό, άλλωστε-πέραν του ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι συμφέρει τη χώρα έναντι της τουρκικής απειλής- η εντολή που δόθηκε από τον Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «κάντε ό,τι χρειαστεί» για να υπογραφεί η συμφωνία στις 14 Οκτωβρίου.

Πενταετής ή επ΄ αόριστον;

Πρόβλημα, ωστόσο, για την ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί η διαρροή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Αμυντική Συμφωνία (MDCA) είναι επ΄ αόριστον (!) και όχι πενταετής. Πέρα από τα μείζονα ερωτήματα για το τι ωφελεί την Αθήνα, δημιουργείται θέμα εφόσον ισχύσει η «επ΄ αόριστον συμφωνία» που επικαλείται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί στη ΔΕΘ για «πενταετή συμφωνία». Και το ερώτημα που οφείλεται να απαντηθεί είναι εάν έχει δίκιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ήξερε το ΥΠΕΞ;

Πολιτικές και διπλωματικές πηγές επιμένουν πως όχι απλώς Αθήνα και Ουάσιγκτον δεν έχουν καταλήξει ακόμα στη συμφωνία, αλλά και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ερώτημα είναι και αν το υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε για την ««επ΄ αόριστον συμφωνία» ή εάν οι σχετικές διαπραγματεύσεις έγιναν μόνο από το μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria