ΕΚΤ και Eurogroup, μπρος γκρεμός (γερμανικές εκλογές) και πίσω... ρέμα (πληθωρισμός/Δέλτα) - OlaDeka

ΕΚΤ και Eurogroup, μπρος γκρεμός (γερμανικές εκλογές) και πίσω… ρέμα (πληθωρισμός/Δέλτα)

Οι συζητήσεις σήμερα και αύριο στα δύο κορυφαία όργανα αποφάσεων της Ευρωζώνης, την ΕΚΤ και το Eurogroup, εξελίσσονται υπό την σκιά των επικείμενων εκλογών στη Γερμανία και της αβεβαιότητας που διαχέεται από την αναμενόμενη κορύφωση των κρουσμάτων της πανδημίας και του πληθωρισμού μέσα στο φθινόπωρο.

Οι σημερινές εξαγγελίες της κας Λαγκάρντ παρά την εξαγγελία της σταδιακής απομείωσης του όγκου των αγορών μέσω του PEPP, παραμένουν δέσμιες της αλλαγής του οικονομικού και πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή δέχονται τις αυξανόμενες πιέσεις από τα συγκεκριμένα πλέον βήματα με τα οποία κινείται η Fed με άμεση συνέπεια στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Και οι δύο οργανισμοί ΕΚΤ/Eurogroup είναι βέβαιο ότι θα αποφύγουν κάθε ανακοίνωση που θα μπορούσε να εκληφθεί σαν alarm για την ευρωπαϊκή οικονομία και το ευρώ.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, για να αποφύγει έστω και υπόνοια ενός alarm αποφάσισε να προχωρήσει σε «μέτρια χαμηλότερο ρυθμό τις αγορές του PEPP, έναντι των προηγούμενων τριμήνων. Και την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε ότι το PEPP θα μείνει στη θέση του «τουλάχιστον» μέχρι τον Μάρτιο του 2022, μνημονεύοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο να επεκταθεί αν αυτό απαιτήσουν οι συνθήκες…

Στο μεταξύ στο Μπρνο (Σλοβενία) αύριο και σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις σήμερα της ΕΚΤ, το Eurogroup πέραν της διαπίστωσης μιας πορείας ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας μέσα στο β’ τρίμηνο θα υποστηρίξει πως την επόμενη περίοδο θα παρακολουθήσει από πολύ κοντά την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις σε σχέση με τους κινδύνους και τις δυσκολίες χρηματοδότησης σ’ αυτή τη φάση. Και ο λόγος για την τοποθέτηση αυτή είναι πολύ σοβαρός.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες εξαντλούνται σχεδόν όλα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που είχαν παρθεί και οι προοπτικές για το τι θα ακολουθήσει είναι αβέβαιες, ιδιαίτερα όσον αφορά στην απασχόληση.

Η επισήμανση αυτή υπάρχει υπογραμμισμένη σε ένα ενημερωτικό σημείωμα που έχει δοθεί στους ΥΠΟΙΚ ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής.

Σύμφωνα με σχόλια στο περιθώριο της προετοιμασίας της συνάντησης, «δεν υπάρχει ακόμα άμεση επειγότητα» για να σημανθεί το alarm, αλλά υπάρχει μεγάλη προσοχή για το θέμα αυτό.

Η αβεβαιότητα όμως δεν σταματάει εκεί.

Σύμφωνα με κείμενο εργασίας της Κομισιόν η πανδημία εξακολουθεί να «χτυπά» τις οικονομίες και μάλιστα με τρόπο «ασύμμετρο» γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και μετά την εξάντληση της πανδημίας σε μεγάλες ανισομέρειες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και σε ανακοπή της διαδικασίας σύγκλισης και ανάκαμψης.

Ο κίνδυνος αυτός είναι τόσο ισχυρός σύμφωνα με την Κομισιόν που καθιστά ακόμα αναγκαίο και σχετικά μακρινό το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης.

Και αυτό μεταφράζεται σε συγκεκριμένες προσαρμογές του συμφώνου σταθερότητας και της δημοσιονομικής εποπτείας, όταν αποσυρθεί η ρήτρα αναστολής του, που μέχρι στιγμής αφορά και το 2022.

Η διαδικασία αυτή αναμφίβολα δεν μπορεί να μη λάβει υπ’ όψη της τις αλλαγές που πολύ πιθανώς να επέλθουν στις δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης μέσα από τις εκλογές, αφενός στη Γερμανία στο τέλος του μήνα και το 2022 στη Γαλλία.

Με αυτό το δεδομένο φαίνεται απολύτως βέβαιο ότι ενώ οι ζυμώσεις για τις προσαρμογές αυτές στο Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν αρχίσει, αποκλείεται να οριστικοποιηθούν πριν διαμορφωθεί η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία και τη Γαλλία…

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι αναμενόμενο ότι οι εξαγγελίες από πλευράς ΕΚΤ θα παραμείνουν προσαρμοσμένες στο να δώσουν χρόνο και χώρο στις κυβερνήσεις για να διαμορφώσουν το δημοσιονομικό πλαίσιο πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής κάποιες από τις «σκληρές» κυβερνήσεις της Ευρωζώνης που ανησυχούν για το αν θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτή οι υπερχρεωμένες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, μαζί και η Ελλάδα θέλουν να επιβάλλουν ένα ενδιάμεσο καθεστώς αυστηρής εποπτείας, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει βρει επαρκή υποστήριξη.

Τα προσχήματα σε κάθε περίπτωση θα… σωθούν, καθώς η Κομισιόν θα διοχετεύει προς κάθε κατεύθυνση την ενημέρωση ότι έτσι κι αλλιώς δεν έχει ακόμα ξεκινήσει την επεξεργασία των δύο πλαισίων δημοσιονομικής εποπτείας τα αποκαλούμενα «two pack» και «six pack» που θα εισηγηθεί.

Η αλήθεια είναι ότι εναλλακτικά προσχέδια ήδη υπάρχουν στα αρμόδια γραφεία, αλλά θα πρέπει να περιμένουν τα εκλογικά αποτελέσματα για να βγουν και να τεθούν σε διαβούλευση με τους νέους υπουργούς των νέων κυβερνήσεων… Σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι υποχρεωμένη να βαδίσει και η κα. Λαγκάρντ μετά τις σημερινές της ανακοινώσεις. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria